Този суров чийзкейк с еспресо и бадемова кора от суров шоколад е божествено лек и лесен. Естествено подсладен с кленов сироп и фурми, той ще бъде десертът без печене, към който ще се връщате отново и отново.
Съставки:
Шоколадова бадемова коричка
- 150гр. цели сурови бадеми
- 25гр. разтопено масло
- 90гр. накиснати фурми без костилки, около 5 фурми
- ¼ ч.л. фина морска сол
- 1с.л. сурово какао на прах
- 1ч.л. екстракт от бадем
- 1ч.л. екстракт от шоколад
Пълнеж
- 300мл. гъста сметана
- 450гр. крема сирене
- 200мл. чист кленов сироп
- 4ч.л. желатин на прах, разтворен в 80мл. вряща вода
- 1ч.л. екстракт от кафе
- 1ч.л. чист екстракт от ванилия
Начин на приготвяне:
Шоколадова бадемова коричка
- Намазнете леко форма за торта и я оставете настрана.
- Изсипете бадемите в кухненски робот и ги смеляйте до получаване на полуфино брашно. Все пак искате да има малко хрупкавост, така че не ги смеляйте на прах.
- Добавете маслото, фурмите, морската сол, какаото на прах и екстракта от бадем и шоколад в кухненския робот и разбийте до хомогенна смес.
- Изсипете съдържанието в подготвената тава и много силно притиснете сместа, за да се образува коричка. Замразете кората за поне 20 минути, докато приготвяте пълнежа.
Пълнеж за чийзкейк
- Разбийте сметаната на средна скорост, докато достигне твърди връхчета. Оставете настрана.
- В чиста купа разбийте заедно крема сиренето и кленовия сироп до гладка смес. Внимателно добавете сметаната, като внимавате да не изкарате целия въздух.
- Като разбивате на средна скорост, много бавно изсипете втечнения желатин. Спрете да разбърквате след като добавите целия желатин.
- Разделете сместа в две отделни купички по равно.
- В първата купа добавете екстракта от кафе и внимателно разбъркайте. Във втората купа добавете екстракта от ванилия и внимателно разбъркайте
Сглобяване
- Извадете кората от фризера и изсипете в него сместа с кафето, като се уверите, че сте изравнили върха. Поставете тавата обратно във фризера за 30-45 минути, за да се стегне леко.
- След като пълнежа се втвърди, изсипете ваниловата смес и заравнете върха. Охладете в хладилника за поне 8 часа или за цяла нощ за най-добри резултати.
- Поръсете горната част на чийзкейка с какао на прах непосредствено преди сервиране и сервирайте веднага.