Recipes, Рецепти

Веган шоколадов мус

Веган шоколадов мус

Този луксозен и богат на вкусове десерт се приготвя за нула време, като се се поднася с домашен малинов компот отгоре.

Съставки

Шоколадов мус

  • 140 гр. качествен безмлечен черен шоколад (70-80 %), нарязан*
  • 1ч.л. екстракт от кафе
  • 340 г,р. копринено меко тофу (с обикновено муса ще стане по-твърд)
  • 2 меки фурми
  • 80 гр. чист кленов сироп
  • 25гр. какао на прах
  • 1ч.л. екстракт от ванилия
  • ¼ч.л. смляна канела (по избор)
  • ½ до ¾ч.л. фина морска сол

Компот от малини (по избор, но се препоръчва)

  • 250гр. малини, пресни или замразени 210 г
  • 2с.л. кленов сироп
  • ½с.л. портокалова кора
  • 1с.л. прясно изцеден портокалов сок
  • 1ч.л. екстракт от ванилия
  • фина морска сол

Инструкции

  • Разтопете шоколада на водна баня. Междувременно покрийте фурмите с прясно преварена вода. Накиснете ги за 15 минути, след това ги отцедете и извадете костилките.
  • Ако използвате охладено тофу, извадете го от опаковката и измерете 12 унции. Не подсушавайте и не се опитвайте да отстраните излишната вода.
  • В кухненски робот или високомощен блендер добавете тофуто с около 3 супени лъжици вода, която се е натрупала; ако не се е натрупала достатъчно вода, добавете 3 супени лъжици филтрирана вода. добавете фурмите, кленовия сироп, какаото, ванилията, канелата (ако използвате) и ½ чаена лъжичка морска сол. Смесете много добре, докато фурмите се пулверизират напълно и какаото се смеси, като остъргвате стените
  • Сега добавете разтопения и охладен шоколад и пасирайте до пълна гладкост и кремообразност, като остъргвате отстрани. Опитайте, като добавите още сол на вкус (аз обичам да добавям допълнително ¼ ч.л. сол за този сладко-солен вкус). Разпределете в 6-8 рамекена или малки десертни чаши и охладете за поне 1 час, за да се сгъсти (не съхранявайте всичко в един голям съд, тъй като изглежда се сгъстява повече).
  • Междувременно направете малиновия компот: В тенджера на средна температура смесете малините, кленовия сироп, портокаловата кора и сок, ванилията и щипка сол. Когато сместа започне бързо да бълбука, бъркайте почти непрекъснато в продължение на 2-3 минути, докато плодовете се разпаднат и започнат да се сгъстяват. Варете на слаб огън в продължение на 10 минути, докато се сгъстят и станат сладки. Оставете да достигне стайна температура или охладете в хладилника.
  • За да сервирате, оставете муса на стайна температура за няколко минути. За да сервирате, добавете няколко лъжици компот върху всеки мус.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *