Този луксозен и богат на вкусове десерт се приготвя за нула време, като се се поднася с домашен малинов компот отгоре.
Съставки
Шоколадов мус
- 140 гр. качествен безмлечен черен шоколад (70-80 %), нарязан*
- 1ч.л. екстракт от кафе
- 340 г,р. копринено меко тофу (с обикновено муса ще стане по-твърд)
- 2 меки фурми
- 80 гр. чист кленов сироп
- 25гр. какао на прах
- 1ч.л. екстракт от ванилия
- ¼ч.л. смляна канела (по избор)
- ½ до ¾ч.л. фина морска сол
Компот от малини (по избор, но се препоръчва)
- 250гр. малини, пресни или замразени 210 г
- 2с.л. кленов сироп
- ½с.л. портокалова кора
- 1с.л. прясно изцеден портокалов сок
- 1ч.л. екстракт от ванилия
- фина морска сол
Инструкции
- Разтопете шоколада на водна баня. Междувременно покрийте фурмите с прясно преварена вода. Накиснете ги за 15 минути, след това ги отцедете и извадете костилките.
- Ако използвате охладено тофу, извадете го от опаковката и измерете 12 унции. Не подсушавайте и не се опитвайте да отстраните излишната вода.
- В кухненски робот или високомощен блендер добавете тофуто с около 3 супени лъжици вода, която се е натрупала; ако не се е натрупала достатъчно вода, добавете 3 супени лъжици филтрирана вода. добавете фурмите, кленовия сироп, какаото, ванилията, канелата (ако използвате) и ½ чаена лъжичка морска сол. Смесете много добре, докато фурмите се пулверизират напълно и какаото се смеси, като остъргвате стените
- Сега добавете разтопения и охладен шоколад и пасирайте до пълна гладкост и кремообразност, като остъргвате отстрани. Опитайте, като добавите още сол на вкус (аз обичам да добавям допълнително ¼ ч.л. сол за този сладко-солен вкус). Разпределете в 6-8 рамекена или малки десертни чаши и охладете за поне 1 час, за да се сгъсти (не съхранявайте всичко в един голям съд, тъй като изглежда се сгъстява повече).
- Междувременно направете малиновия компот: В тенджера на средна температура смесете малините, кленовия сироп, портокаловата кора и сок, ванилията и щипка сол. Когато сместа започне бързо да бълбука, бъркайте почти непрекъснато в продължение на 2-3 минути, докато плодовете се разпаднат и започнат да се сгъстяват. Варете на слаб огън в продължение на 10 минути, докато се сгъстят и станат сладки. Оставете да достигне стайна температура или охладете в хладилника.
- За да сервирате, оставете муса на стайна температура за няколко минути. За да сервирате, добавете няколко лъжици компот върху всеки мус.