Кремообразен и ароматен вариант на ризото, което ще се съчетае с всяко ястие, и ще бъде в центъра на вниманието. Това е една от онези гарнитури, за които хората ще се върнат за втора порция.
Съставки:
- 1,5 чаши ориз арборио
- ½ голяма глава лук, смляна
- 300гр разнообразни нарязани гъби
- 2 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън, смлени
- ¾ чаша бяло вино
- 5 чаши пилешки бульон, за предпочитане домашен
- настърган пармезан
- 1 чаена лъжичка сол
- ½ чаена лъжичка черен пипер
- 3 супени лъжици масло с трюфел
- 2 супени лъжици масло
- Подправка с трюфел
Начин на приготвяне:
- В малка тенджера добавете пилешкия бульон и го оставете на топло.
- Поставете голяма тенджера на средна температура. Добавете 1 супена лъжица зехтин и всички гъби. Добавете черен пипер към гъбите и задушавайте до покафеняване и омекване (около 6-8 минути). Извадете гъбите от тигана и ги оставете настрана.
- Добавете 1 супена лъжица зехтин в тигана и задушете лука за около 5-6 минути. Добавете чесъна и го задушете за още една-две минути, докато стане ароматен. Изсипете ориза в тигана и го запържете за 3 минути, като разбърквате често.
- Добавете бялото вино и бъркайте, докато виното се абсорбира напълно. Намалете температурата до средно ниска. След това бавно добавяме пилешкия бульон ¾ чаша наведнъж и разбъркваме, докато се абсорбира от ориза. Започнете с черпак по черпак, изсипете го и разбъркайте в ориза, изчакайте да се абсорбира напълно, преди да добавите още. Този процес ще отнеме 20-25 минути, за да се абсорбира целият бульон.
- След като се абсорбира целият бульон или оризът стане гъст, бял и кремообразен, отстранете тигана от котлона. Разбъркайте ⅔ от гъбите (запазете последната ⅓ за гарнитура), трюфеловото масло, пармезана, маслото и зелената подправка. Сервирайте горещо и веднага!