Recipes, Рецепти

Най-кремообразното гъбено ризото с трюфели

Ризото с трюфел

Кремообразен и ароматен вариант на ризото, което ще се съчетае с всяко ястие, и ще бъде в центъра на вниманието. Това е една от онези гарнитури, за които хората ще се върнат за втора порция.

Съставки:

  • 1,5 чаши ориз арборио
  • ½ голяма глава лук, смляна
  • 300гр разнообразни нарязани гъби
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън, смлени
  • ¾ чаша бяло вино
  • 5 чаши пилешки бульон, за предпочитане домашен
  • настърган пармезан
  • 1 чаена лъжичка сол
  • ½ чаена лъжичка черен пипер
  • 3 супени лъжици масло с трюфел
  • 2 супени лъжици масло
  • Подправка с трюфел

Начин на приготвяне:

  • В малка тенджера добавете пилешкия бульон и го оставете на топло.
  • Поставете голяма тенджера на средна температура. Добавете 1 супена лъжица зехтин и всички гъби. Добавете черен пипер към гъбите и задушавайте до покафеняване и омекване (около 6-8 минути). Извадете гъбите от тигана и ги оставете настрана.
  • Добавете 1 супена лъжица зехтин в тигана и задушете лука за около 5-6 минути. Добавете чесъна и го задушете за още една-две минути, докато стане ароматен. Изсипете ориза в тигана и го запържете за 3 минути, като разбърквате често.
  • Добавете бялото вино и бъркайте, докато виното се абсорбира напълно. Намалете температурата до средно ниска. След това бавно добавяме пилешкия бульон ¾ чаша наведнъж и разбъркваме, докато се абсорбира от ориза. Започнете с черпак по черпак, изсипете го и разбъркайте в ориза, изчакайте да се абсорбира напълно, преди да добавите още. Този процес ще отнеме 20-25 минути, за да се абсорбира целият бульон.
  • След като се абсорбира целият бульон или оризът стане гъст, бял и кремообразен, отстранете тигана от котлона. Разбъркайте ⅔ от гъбите (запазете последната ⅓ за гарнитура), трюфеловото масло, пармезана, маслото и зелената подправка. Сервирайте горещо и веднага!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *