Съставки:
За кората
170гр. обиковени шоколадови бисквити
60гр. разтопено масло
За ганаша
- 350гр. сметана
- 340гр. какао маса
- 60гр. масло със стайна температура, нарязано на парчета с големина около 1 супена лъжица.
- 1с.л. морска сол
За битата сметана
- 360гр. сметана за разбиване
- 0,5ч.л. ванилова паста
- 1 щипка сол
- кристална захар или пудра захар, на вкус (около 1ч.л. кристална захар)
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180гр.
- За да приготвите кората, смеляйте шоколадовите бисквити в кухненски робот и премерете 1 1/2 чаша. Смесете с разтопеното масло, докато всичко се овлажни равномерно и сместа заприлича на мокър пясък.
- Натиснете кората в тавичката и нагоре по стените, като се уверите, че е равномерно. Използването на дъното на плоска мерителна чаша помага.
- Печете кората за 10-12 минути. Оставете да се охлади.
- За да приготвите ганаша, загрейте сметаната в тенджера, докато започне да кипи. Не позволявайте да стане прекалено гореща, а я махнете, когато видите първите малки мехурчета.
- Отстранете от огъня, добавете какао масата и оставете да престои няколко минути. (Колко точно ще продължи, зависи от това колко големи са парчетата шоколад. Колкото по-малки са парчетата, толкова по-бързо ще се разтопят. Искате да не оставяте крема да изстине прекалено много, за да може ганашът да е още топъл и да се излива гладко.)
- Разбийте сместа за ганаша, докато стане гладка и лъскава.
- Добавете маслото, няколко парчета наведнъж, като разбивате добре.
- Изсипете ганаша в подготвената форма за тарта.
- Внимателно поставете тарта в хладилника, за да стегне поне 2 часа, преди да го нарежете.
- Разпръснете морската сол отгоре на тарта, когато стегне, за да не потъне в шоколада.
Рецептата е адаптирана от: theviewfromgreatisland.com