Recipes, Рецепти

Тарт с тъмен шоколад и трюфели

Шоколадов тарт с ганаш

Съставки:

За кората

170гр. обиковени шоколадови бисквити

60гр. разтопено масло

За ганаша

  • 350гр. сметана
  • 340гр. какао маса
  • 60гр. масло със стайна температура, нарязано на парчета с големина около 1 супена лъжица.
  • 1с.л. морска сол

За битата сметана

  • 360гр. сметана за разбиване
  • 0,5ч.л. ванилова паста
  • 1 щипка сол
  • кристална захар или пудра захар, на вкус (около 1ч.л. кристална захар)

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 180гр.
  • За да приготвите кората, смеляйте шоколадовите бисквити в кухненски робот и премерете 1 1/2 чаша. Смесете с разтопеното масло, докато всичко се овлажни равномерно и сместа заприлича на мокър пясък.
  • Натиснете кората в тавичката и нагоре по стените, като се уверите, че е равномерно. Използването на дъното на плоска мерителна чаша помага.
  • Печете кората за 10-12 минути. Оставете да се охлади.
  • За да приготвите ганаша, загрейте сметаната в тенджера, докато започне да кипи. Не позволявайте да стане прекалено гореща, а я махнете, когато видите първите малки мехурчета.
  • Отстранете от огъня, добавете какао масата и оставете да престои няколко минути. (Колко точно ще продължи, зависи от това колко големи са парчетата шоколад. Колкото по-малки са парчетата, толкова по-бързо ще се разтопят. Искате да не оставяте крема да изстине прекалено много, за да може ганашът да е още топъл и да се излива гладко.)
  • Разбийте сместа за ганаша, докато стане гладка и лъскава.
  • Добавете маслото, няколко парчета наведнъж, като разбивате добре.
  • Изсипете ганаша в подготвената форма за тарта.
  • Внимателно поставете тарта в хладилника, за да стегне поне 2 часа, преди да го нарежете.
  • Разпръснете морската сол отгоре на тарта, когато стегне, за да не потъне в шоколада.

Рецептата е адаптирана от: theviewfromgreatisland.com

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *