Съставки:
- 2с.л. екстра върджин зехтин
- 1кг. смляно агнешко месо/смляно говеждо/пуешко месо също е подходящо
- 1с.л. доматено пюре
- 2ч.л. смлян кимион
- 1ч.л. смлян кориандър
- 1ч.л. пушен червен пипер
- ½ч.л. смлян джинджифил
- 2 скилидки чесън, смлени
- ¼ сладка глава лук, нарязана на ситни кубчета
- ½ чаша нарязан шамфъстък, плюс още за украса
- 115гр. несолено масло, разтопено
- 15 листа фило тесто, размразени и разрязани наполовина
- 1 чаша настъргано сирене грюер
- ½ чаша настъргано сирене пармезан
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180градуса.
- Поставете голям тиган на средна температура и добавете 1 с.л. олио. След като маслото се сгорещи, добавете смляното агнешко и го задушете, като го раздробявате с дървена лъжица. Добавете доматеното пюре, 2 с.л. вода, кимиона, кориандъра, червения пипер и джинджифила и подправете със сол и черен пипер. Продължете да задушавате, докато доматеното пюре и подправките се смесят равномерно и агнешкото месо покафенее. Прехвърлете сместа в чиния и поставете тигана отново на средна температура.
- Добавете останалото олио в тигана, а след това чесъна и лука.
- Задушете сместа, докато лукът стане леко прозрачен, 6-7 минути.
- Добавете сместа от смляно агнешко обратно в тигана и разбъркайте заедно с чесъна и лука.
- Леко подправете със сол и черен пипер, разбъркайте и отстранете от огъня.
- Намажете хартията за печене с масло и наредете 5 листа фило тесто в тавичка за печене, като мажете с масло между всеки слой.
- Поръсете ¼ чаша натрошени ядки върху петия слой фило и покрийте с половината сирене грюер.
- Равномерно разпределете половината от сместа от смляно агнешко месо върху настъргания грюер и покрийте с половината от пармезана.
- Покрийте агнешкото със смес от сирене с още 5 листа фило, като намазвате с четка с масло между всеки слой.
- Повторете стъпките с останалите ядки, сирене и агнешка смес и завършете баклавата с останалите 5 листа фило, като мажете с масло между всеки слой. Изрежете ленти в баклавата, по диагонал във всяка посока, за да се получат ромбоидни парчета. Поръсете отгоре малко натрошен шамфъстък и настърган пармезан и печете за около 30-35 минути или до златисто кафяво.
- Извадете баклавата от фурната и я охладете за 10-15 минути. Сервирайте.
Рецептата е адаптирана от: spoonforkbacon.com