Recipes, Рецепти

Солена баклава

солена баклаа

Съставки:

  • 2с.л. екстра върджин зехтин
  • 1кг. смляно агнешко месо/смляно говеждо/пуешко месо също е подходящо
  • 1с.л. доматено пюре
  • 2ч.л. смлян кимион
  • 1ч.л. смлян кориандър
  • 1ч.л. пушен червен пипер
  • ½ч.л. смлян джинджифил
  • 2 скилидки чесън, смлени
  • ¼ сладка глава лук, нарязана на ситни кубчета
  • ½ чаша нарязан шамфъстък, плюс още за украса
  • 115гр. несолено масло, разтопено
  • 15 листа фило тесто, размразени и разрязани наполовина
  • 1 чаша настъргано сирене грюер
  • ½ чаша настъргано сирене пармезан
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната до 180градуса.
  • Поставете голям тиган на средна температура и добавете 1 с.л. олио. След като маслото се сгорещи, добавете смляното агнешко и го задушете, като го раздробявате с дървена лъжица. Добавете доматеното пюре, 2 с.л. вода, кимиона, кориандъра, червения пипер и джинджифила и подправете със сол и черен пипер. Продължете да задушавате, докато доматеното пюре и подправките се смесят равномерно и агнешкото месо покафенее. Прехвърлете сместа в чиния и поставете тигана отново на средна температура.
  • Добавете останалото олио в тигана, а след това чесъна и лука.
  • Задушете сместа, докато лукът стане леко прозрачен, 6-7 минути.
  • Добавете сместа от смляно агнешко обратно в тигана и разбъркайте заедно с чесъна и лука.
  • Леко подправете със сол и черен пипер, разбъркайте и отстранете от огъня.
  • Намажете хартията за печене с масло и наредете 5 листа фило тесто в тавичка за печене, като мажете с масло между всеки слой.
  • Поръсете ¼ чаша натрошени ядки върху петия слой фило и покрийте с половината сирене грюер.
  • Равномерно разпределете половината от сместа от смляно агнешко месо върху настъргания грюер и покрийте с половината от пармезана.
  • Покрийте агнешкото със смес от сирене с още 5 листа фило, като намазвате с четка с масло между всеки слой.
  • Повторете стъпките с останалите ядки, сирене и агнешка смес и завършете баклавата с останалите 5 листа фило, като мажете с масло между всеки слой. Изрежете ленти в баклавата, по диагонал във всяка посока, за да се получат ромбоидни парчета. Поръсете отгоре малко натрошен шамфъстък и настърган пармезан и печете за около 30-35 минути или до златисто кафяво.
  • Извадете баклавата от фурната и я охладете за 10-15 минути. Сервирайте.

Рецептата е адаптирана от: spoonforkbacon.com

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *