Съставки:
- 130гр. универсално брашно, пълнозърнесто брашно или смес от безглутенови брашна
- 2ч.л. бакпулвер
- 1/4ч.л. фина морска сол
- 1/4ч.л. смляна канела, по желание
- 230мл. веган мляко (ние препоръчваме овесено)
- 1 ½с.л. захар или кленов сироп
- 3с.л. зехтин, разтопено кокосово масло или разтопено растително масло
- 1ч.л. чист екстракт от ванилия
Начин наприготвяне:
- Разбийте брашното, бакпулвера и солта в средна купа.
- Разбъркайте млякото, захарта, зехтина и екстракта от ванилия, докато се смесят.
- Направете кладенче в средата на брашнената смес, изсипете млечната смес в кладенчето и разбъркайте с вилица, докато вече не се виждат бучки брашно. Не е страшно, ако тестото има няколко малки бучки.
- Загрейте голям тиган на средна температура.
- Леко намажете или напръскайте тигана с олио или разтопено растително масло. Оформете средно големи палачинки с помощта на малък черпак.
- Когато краищата изглеждат сухи, а по горните повърхности на палачинката започнат да се появяват и пукат мехурчета, обърнете я. Това отнема около 2 минути. След като я обърнете, гответе още 1-2 минути или докато леко покафенее и се запече в средата. Сервирайте веднага с топъл сироп и горски плодове.