Пропуснете консервираната тиква и направете своя празничен тиквен пай от нулата с люспеста домашна сладкарска кора и вкусно подправен тиквен пълнеж.
Съставки
Тестена кора:
- 1 ⅓ чаши универсално брашно
- ½ чаена лъжичка сол
- ½ чаша студено масло
- 3 супени лъжици студена вода или повече, ако е необходимо
Пълнеж:
- 2 чаши пюре от тиква (печете на фурна, махате кората и пасирате)
- 230гр неподсладено кондензирано мляко
- 2 големи яйца, разбити
- ¾ чаша пакетирана кафява захар
- ½ чаена лъжичка смляна канела или повече на вкус
- ½ чаена лъжичка смлян джинджифил или повече на вкус
- ½ чаена лъжичка смляно индийско орехче или повече на вкус
- ½ чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка ванилова паста
Указания
- Загрейте фурната до 200 градуса.
- Направете тестената коричка: Смесете брашното и солта в купа. Добавете периодично маслото и с помощта на миксер бъркайте, докато сместа стане на едри трохи. Смесете 3 супени лъжици вода, една по една, докато тестото стане достатъчно влажно. Ако е необходимо, добавете още 1 с.л. вода.
- Оформете тестото на топка с леко набрашнени ръце. Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност до дебелина 0.5см. Поставете тавичката за пай, обърната с главата надолу, върху тестото; с остър нож изрежете кръг от тестото, малко по-голям от тавичката за пай. Отстранете остатъците от тестото и оставете тавичката настрана.
- Внимателно разточете кръглото парче тесто около точилката; прехвърлете го върху тавата за пай. Разтелете го, като притискате тестото към дъното на тавата. С две ръце набрашнете тестото по горните краища.
- Приготвяне на пълнежа: Разбийте тиквата, млякото, кафявата захар, яйцата, канелата, джинджифила, индийското орехче, ваниловата паста и солта в голяма купа с електрически миксер, докато се смесят добре. Изсипете в приготвената кора.
- Печете в предварително загрята фурна, докато нож, вкаран в пълнежа на 2см. от ръба, излезе чист, 40 до 60 минути. Покрийте краищата с фолио, ако е необходимо, за да не загори пълнежът по време на печенето.
- Извадете от фурната и охладете до стайна температура преди да сервирате.
Рецептата е адаптирана от allrecipes.com