Recipes, Рецепти

Домашен сочен пай от тиква

Домашен пай от тиква

Пропуснете консервираната тиква и направете своя празничен тиквен пай от нулата с люспеста домашна сладкарска кора и вкусно подправен тиквен пълнеж.

Съставки

Тестена кора:

  • 1 ⅓ чаши универсално брашно
  • ½ чаена лъжичка сол
  • ½ чаша студено масло
  • 3 супени лъжици студена вода или повече, ако е необходимо

Пълнеж:

  • 2 чаши пюре от тиква (печете на фурна, махате кората и пасирате)
  • 230гр неподсладено кондензирано мляко
  • 2 големи яйца, разбити
  • ¾ чаша пакетирана кафява захар
  • ½ чаена лъжичка смляна канела или повече на вкус
  • ½ чаена лъжичка смлян джинджифил или повече на вкус
  • ½ чаена лъжичка смляно индийско орехче или повече на вкус
  • ½ чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка ванилова паста

Указания

  1. Загрейте фурната до 200 градуса.
  2. Направете тестената коричка: Смесете брашното и солта в купа. Добавете периодично маслото и с помощта на миксер бъркайте, докато сместа стане на едри трохи. Смесете 3 супени лъжици вода, една по една, докато тестото стане достатъчно влажно. Ако е необходимо, добавете още 1 с.л. вода.
  3. Оформете тестото на топка с леко набрашнени ръце. Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност до дебелина 0.5см. Поставете тавичката за пай, обърната с главата надолу, върху тестото; с остър нож изрежете кръг от тестото, малко по-голям от тавичката за пай. Отстранете остатъците от тестото и оставете тавичката настрана.
  4. Внимателно разточете кръглото парче тесто около точилката; прехвърлете го върху тавата за пай. Разтелете го, като притискате тестото към дъното на тавата. С две ръце набрашнете тестото по горните краища.
  5. Приготвяне на пълнежа: Разбийте тиквата, млякото, кафявата захар, яйцата, канелата, джинджифила, индийското орехче, ваниловата паста и солта в голяма купа с електрически миксер, докато се смесят добре. Изсипете в приготвената кора.
  6. Печете в предварително загрята фурна, докато нож, вкаран в пълнежа на 2см. от ръба, излезе чист, 40 до 60 минути. Покрийте краищата с фолио, ако е необходимо, за да не загори пълнежът по време на печенето.
  7. Извадете от фурната и охладете до стайна температура преди да сервирате.

Рецептата е адаптирана от allrecipes.com

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *