Това е лесна паста, която се приготвя за около 30 минути: перфектно сварени фетучини, покрити с кремообразен гъбен сос, смесен с пармезан, пресни билки и лимон. Лесна и вкусна вечеря за специални случаи, която всеки може да приготви.
Съставки:
- 115гр паста фетучини
- 3 супени лъжици масло
- 250гр гъби по избор, нарязани на филийки
- 3 супени лъжици трюфел масло с пармезан
- 2 скилидки чесън, смлени
- 1 чаена лъжичка прясна мащерка
- 170мл. гъста сметана
- Сок от 1 лимон
- 50гр. пармезан, настърган
- 2 супени лъжици пресен магданоз, нарязан на ситно
- 1 лимонова кора
- кошерна сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Сложете студена подсолена вода да заври за пастата. Докато тя се загрява, разтопете маслото в голям тиган за соте на средна температура. След като маслото се разтопи, добавете нарязаните гъби в тигана заедно с около половината от трюфеловото масло. Поръсете с около ½ чаена лъжичка сол, разбърквайте от време на време и оставете гъбите да се сготвят за 6-7 минути.
- Добавете счукания чесън и прясната мащерка в горещия тиган с нарязаните гъби и разбъркайте, за да не загори чесънът. Гответе за минута, докато чесънът стане много ароматен. (Ако водата вече ври, добавете пастата да се готви)
- Изсипете сметана в тигана с гъбите и добавете другата половина от трюфеловото масло. Разбъркайте добре и оставете да къкри на среден огън, като разбърквате от време на време, в продължение на 8-10 минути, докато сметаната намалее наполовина. След като се редуцира, добавете сока от половин лимон, опитайте и добавете още, ако е необходима повече киселинност.
- Изключете котлона с гъбите и разбъркайте пармезана постепенно в соса.
- Добавете сварената паста към соса. Опитайте отново ястието и добавете сол и черен пипер на вкус, ако е необходимо.
- Сервирайте веднага с настъргана лимонова кора, още пармезан и нарязан пресен магданоз върху пастата.