Съставки:
- 400 грама нарязан бял шоколад
- 125 гр. сметана за разбиване
- 25 гр. меко масло
- 5гр. матча + още за поръсване
Инструкции:
- Поставете нарязания бял шоколад в топлоустойчива купа и оставете настрана.
- Загрейте сметаната за разбиване в малка тенджера на средно висока температура. Не я дръжте до кипене, а махнете точно, когато се заформят балончетата.
- Изсипете затоплената сметана върху шоколада и разбъркайте сместа с шпатула. Оставете настрана за няколко минути, за да се разтопи шоколадът.
- След няколко минути разбъркайте отново шоколада и добавете матчата.
- С помощта на блендер смесете шоколада, докато стане гладък и блестящ.
- Добавете омекналото масло и отново разбъркайте сместа от шоколад и матча, докато маслото се усвои напълно. Сместа трябва да изглежда лъскава и идеално гладка.
- Изсипете шоколадовата смес с матча в дълбок стъклен съд( като тавичка за хляб например).
- Покрийте с фолио и го оставете в хладилника за поне 6 часа или за една нощ.
- Когато се охлади, загребете 1 супена лъжица от шоколадовата смес с матча и оформете топчета. Оваляйте топчетата в допълнително количество матча на прах.
- Сервирайте студени.