Статии

Полезна ли е тиквата?

тиква, тикви, полезно, вкусно, цигулка тивка

Какво е тиквата?

Тиквата е член на семейство тиквови и е един от стотиците видове растения, по-често наричани тикви. Сред роднините ѝ са динята и краставицата. Тиквите са много хранителни, като съдържат протеини, въглехидрати, каротеноиди, витамини и минерали. Като здравословна и универсална хранителна съставка, тиквата подобрява много рецепти с вкуса си и добавя цвят в чинията ви.

Тиквата – плод или зеленчук?

Технически погледнато, тиквата е плод, защото произхожда от семенната част (яйчника) на цъфтящо растение, но много хора я третират като зеленчук заради по-пикантния ѝ вкус.Можете да ядете както плътното месо, така и вкусните семена на този голям плод. Тиквите често се комбинират с подправки като индийско орехче и канела, за овкусяване на десерти и сезонни напитки.

Ползи от тиквата за кожата

Тиквата е храна, богата на хранителни вещества. Тя е полезна за здравето и хидратирането на кожата. В състава си има минерали, фибри, витамин С, каротеноиди и етерични масла. Тиквата съдържа бета-каротин, който намалява възпалението и може да помогне за предотвратяване на рак на кожата, причинен от излагане на слънце. Освен това алфа-каротинът в тиквата може да помогне за забавяне на процеса на стареене.

Изследванията показват също така, че приемането на екстракт от тиква през устата или нанасянето му върху кожата може, заедно с други терапии, да лекува контактен дерматит – възпалително кожно заболяване – свързано с депресията. Необходими са обаче още изследвания, за да се установи доколко тиквата действа добре при това заболяване.

Тиквеното масло е традиционно средство за лечение на екзема. Последни изследвания показват, че то може да се използва с бетаметазон – стероидно лекарство за възпалителни кожни заболявания.

Полезна ли е тиквата за отслабване?

Тиквата е нискокалорична и богата на фибри, което може да помогне за намаляване на теглото. Фибрите могат помогнат да се чувствате сити, да намалят апетита и приема на храна, да насърчат редовното движение на червата, да намалят нивата на кръвната захар и холестерола и да подобрят абсорбцията на минерали в червата, като всички тези фактори могат да са от полза за контрола на теглото.

Въпреки че не са правени много изследвания за тиквата и отслабването, можете да добавите тиква към балансирана диета. Ние сме ви приготвили вкусна рецепта за тиквена крем супа с трюфел, която може да пробвате!

Подпомага здравето на сърцето

Тиквата се препоръчва като част от здравословна за сърцето диета, която може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Тя предлага дълъг списък от хранителни вещества, които предпазват и подпомагат сърцето, като например витамини А, В1, В6 и С, мед, фибри, фолат и манган.

Тиквата осигурява калций, калий и магнезий, които могат да помогнат за поддържане на редовен сърдечен ритъм и ниско кръвно налягане.

Фибрите в тиквата също могат да играят роля за понижаване на кръвното налягане, както и на холестерола.

Може да повиши имунитета

Тиквата съдържа хранителни вещества, подпомагащи имунната система, като витамини А, Е и С, омега-3 мастни киселини, цинк, селен, желязо, магнезий и бета-каротин. Консумацията на тиква може да помогне за справяне с имунните заболявания, да намали честотата на боледуване и да ви помогне да се възстановите по-бързо от инфекции.

Може да подобри здравето на чревната флора

Тиквата е функционална хранителна съставка, която може да бъде полезна за стомаха ви по много начини. В кората ѝ има полизахариди, които подпомагат развитието на добрите бактерии в стомаха ви и намаляват растежа на вредните бактерии. Тя е с високо съдържание на цинк и витамин А, които могат да помогнат за подобряване на чревната бариера. Правилно работещата чревна бариера позволява на организма да усвоява хранителните вещества, като същевременно блокира навлизането на вредни вещества в кръвта.

Фибрите и цинкът също могат да помогнат за справяне със стомашно-чревните разстройства. Фибрите поддържат движението на червата и здравето. Освен това тиквата съдържа кукурбитин – аминокиселина, която помага за премахването на червеите от червата.

А ето тази рецепта за паста с тиквен сос ще ви замае главата!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *