Нека си признаем…всички обичаме паста! Но със смяната на сезоните трябва да разнообразяваме и рецептите. Затова сме ви приготвили една тематично есенна паста със сос от тиква!
Съставки
- 2с.л. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, смачкани
- 500гр. тиква, обелена и нарязана на около 3 см кубчета
- 50-100мл. пълномаслено мляко
- 2с.л. доматено пюре
- 2с.л. маскарпоне
- 350гр. паста ригатони или пенне
- 40 г настърган пармезан или вегетарианска алтернатива, плюс допълнително за сервиране
Инструкции
Загрейте зехтина в голяма, плитка касерола или тиган на среден огън и запържете лука с щипка сол, докато омекне и стане прозрачен. Добавя се чесънът и се запържва за още 1 мин. Отстранете от огъня и оставете да се охлади леко.
Междувременно сварете тиквата в тенджера с вряща, подсолена вода за 10-15 минути, (докато омекне). Отцедете и изсипете в блендер (или използвайте ръчен пасатор). Добавете 50мл. мляко и пасирайте и лука до хомогенна смес, като постепенно добавяте още мляко, докато сместа стане достатъчно гъста, за да покрие гърба на лъжица (може да не е необходимо цялото мляко). Прехвърлете я в голям тиган заедно с доматеното пюре и маскарпонето и я оставете да къкри на слаб огън няколко минути.
Сварете макароните в голям съд с вряща и подсолена вода, като следвате инструкциите на опаковката. Отцедете, като запазите една чаша от водата, за да я добавите в соса. Разбъркайте макароните със соса от тиква, пармезана и 50-100мл. от запазената вода. Подправете и поръсете с допълнителен пармезан.