Дойде сезонът на тиквата и Ви представяме лесна, бърза и вкусна идея за седмична вечеря! Кремообразна, здравословна и в комбинация с уникалния аромат на трюфела, обещаваме тази рецепта да Ви стане любима.
Съставки
30мл. екстра върджин зехтин
1/2 средно голяма глава лук, нарязана на кубчета
225гр. картофи
1 средно голяма тиква (около 570гр.), обелена, почистена от семената и нарязана на кубчета
около 10 стръка магданоз
900мл. зеленчуков или пилешки бульон
сол, на вкус
120мл. сметана, по желание
5-10мл. зехтин с трюфел или трюфелова салса
черен пипер, на вкус
Инструкции
Загрейте голяма тенджера на средна температура. Добавете олиото, малко вода и лука. Гответе, докато лукът придобие златистокафяв цвят – 2-3 минути. Разбъркайте парчетата тиква и картофа. Като разбърквате от време на време, гответе, докато тиквата започне да омеква, около 10 минути.
Завържете клонките магданоз с кухненски конец. Добавете връзката магданоз и зеленчуковия (или пилешкия) бульон към тиквата. Оставете да заври и продължете да готвите 15-25 минути или докато тиквата и картофа омекнат.
Извадете магданоза от супата и я оставете да се охлади достатъчно, за да може да се обработва безопасно. Пасирайте супата, докато стане гладка смес. Върнете супата в тенджера. Подправете със сол, сметана по желание, зехтин с трюфел и черен пипер на вкус.
Сервирайте я топла, гарнирана с нарязан магданоз и пресен настърган трюфел и/или сметана по избор.