Статии

Здраве в една лъжичка чай Матча

Здравето, което може да получите от  зеленият чай Матча е несравнимо!Ако държите на качеството на продуктите, които консумирате и искате да водите здравословен начин на живот., това което е написано на следващите редове е точно за Вас.

С всяка една глътка ще усещате здравето и енергията!

Японски зелен чай матча – Високо качество, носи със себе си дълбока традиция. Произхожда от Китай, по-късно внесен в Япония, и се характеризира със специалния си начин на отглеждане. Чаените храсти се покриват и изолират от слънчевите лъчи преди беритба, което стимулира запазването на концентрацията на Л-теанин аминокиселина и кофеин.

Друга характерна черта е прахообразното му състояние. Листата се стриват ръчно на прах, след пълното им изсушаване. След приготвяне се получава фина и деликатна напитка с разпознаваем вкус и много ползи за здравето и тонуса.

Вижте как да го разпознаете.

 


Как да разпознаем високия клас

Напитката е високо ценен, деликатес и заслужава специално внимание.  Можете да ѝ се отдадете по начин не-различен от този на дегустацията на хубаво вино. Артезианският клас, който е предназначен да се консумира самостоятелно, се отличава с три основни характеристики: цвят, аромат и вкус.

Най-високият клас има синьо-зеленикав цвят, за разлика от кафяво-зеленикавият на по-ниските класове. Висококачествените реколти се отличават с аромат на свежи, млади зеленчуци и лека масленост, в сравнение със стягащият, тревист, почти като сено, аромат открит в по-нискокачествените напитки. При правилно приготвяне се плъзга гладко в устата, изпълвайки Ви със симфония от вкусове. Ще усетите флорални до солено-сладки нотки или умами нюанси.

Често е наричан зеленото еспресо поради ясната си плътност, гладкия усет в устата и дългия, небесен финал с малка или никаква следа от горчивина.


Какви са здравословните му качества

Като изключително чиста и мощна напитка, отдавна се използва в природната медицина. Ейсай, известен японски будистки монах, го описва като „лековито средство за здравословен живот“ (Kissa Youjyouki, 1211).

Съвременните научни изследвания потвърждават, че е чудесен източник на естествени антиоксиданти – приблизително 137 пъти повече от обикновения зелен чай.

Има богато съдържание на:

  • Аминокиселини;
  • Витамини;
  • Флавоноиди;
  • Основни минерали.

Поради съдържанието на теанин, допринася за състоянието на „успокояваща бдителност“, тонизиращото чувство, което усещаме след чаша силно кафе. То продължава часове, за разлика от краткия ободряващ ефект на кафето. В историята е използван от Зен, будистки монаси и самурайски войници, за подобрение на фокуса преди медитация или битка.


Уникални свойства и начин на приготвяне

Това, което  прави матчата, се крие в начина, по който се приготвя.

При варене, повечето видове чай, било то насипни или в пакетче, се запарват и после изхвърлят. Матчата се приготвя чрез разбъркване на праха във вода, така че всичките му хранителни вещества, които стимулират здравето, се поглъщат и усвояват. Неразтворимите витамини А, Е и бета-каротин, които обикновено се изхвърлят при стандартния процес на запарване, също се консумират, което допълнително подобрява полезните му свойства.

 


Намерете Вашия японски зелен чай тук:

 

Прочетете още за историята на зелената билка тук: Какво е това Матча?

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *