Статии

Сънят в основата на вашето здраве

Сънят, нещо важно, което често пренебрегваме!
Стрес, напрежение и нарастващите проблеми са в основата на нашето ежедневие. Какво да правим?

 


Какво представлява циркадният ритъм

Ако не сте чували този термин, ще се изненадате да разберете, че той означава биологичен часовник. Това е естественият цикъл на човешкия организъм от периоди на будуване и сън, който следва през 24-часовото денонощие. Ще го разпознаете по моментите на бодрост в активната част на деня и отпадналост вечер и през нощта.

Циркадният ритъм се диктува от функцията на хипоталамуса в мозъка- част от нервната система, която образува различни хормони контролиращи функцията на органите.

Фактори като дневната светлина или тъмнината повлияват неговата работа. През нощта например, той сигнализира на мозъка, че е време за отмора. Като резултат се отделя хормонът мелатонин, отговорен за заспиването и качеството на съня.Как да открием дали ритъмът ни е нарушен

Биологичният часовник на всеки е различен, а всяка промяна в рутината на ежедневието може да наруши баланса. Едно, две недоспивания, разбира се, няма да Ви разболеят или причинят безсъние, но има фактори, които сочат за чувствително нарушен циркаден баланс.

Балансът е значително разстроен, ако:

  • Заспивате много късно, но се събуждате рано. Усещате сутрешна умора и недостиг на енергия;
  • Заспивате и се будите твърде рано. Чувствате се изморени през целия ден, имате сутрешна инсомния;
  • Нямате установен модел за заспиване-събуждане и постоянство в продължителността на почивката;
  • Ежедневният модел за заспиване-събуждане се различава от биологичния. Работите на две смени.

Проучвания са доказали негативното влияние на дисбаланса – той може да доведе до крайни настроения, депресия, необуздан глад, аритмия и скокове в кръвното налягане. Сънните разстройства и хроничната инсомния са много по-чест синдром сред хората от Скандинавските страни, в резултат на полярните дни и нощи. Проучванията показват, че хората с цикъл на заспиване, който е в разрез с биологичния им часовник, са много по-предразположени към психически и физически проблеми.Как да постигнем баланс

За да живеем в хармония с тялото си, трябва първо да го опознаем. Проучете собствения си биологичен часовник – кога имате нужда от почивка, кога се чувствата най-бодри и в най-добра форма. Проследете активните си часове – времето, в което сте най-продуктивни и мисълта Ви е най-бърза. Прекарвайте повече време с близките си и проучете техните навици. Може би те се различават от Вашите и се опитвате да постигнете синхрон с тях, но това Ви пречи и изморява повече.

По възможност прекарвайте повече време на открито през деня и си осигурете достатъчно слънчева светлина, докато работите. Работата на изкуствено осветление в офиса, през светлата част на денонощието, обърква естествения цикъл на организма и намалява усещането за бодрост.Забавете темпото сутрин

Това е важна и много често пренебрегвана подробност. Много от нас остават в леглото до последната минута и  после бързат за работа, мислейки си, че си осигуряват час повече почивка. Това което се случва всъщност е, че единствено стресираме организма, като не му оставяме време да се адаптира в прехода към будуване.

Необходими са ни поне 90 минути преди да започнем активно деня. Рязкото събуждане е чест причинител на сънни разстройства и влошава качеството на почивката.Избягвайте синята светлина

Чували сте за вредното влияние на синята светлина върху очите, която също се отразява зле и върху качеството на съня. Вълните на синята светлина са дълги, с голям енергиен заряд и пряко въздействат на тъканите и клетките, както и занижават секрецията на малатонин. Това води до трудно заспиване, чувство за превъзбуденост и създаване на неестествени вечерни навици.

Източници на синя светлина освен слънцето са смартфоните, лаптопите и таблетите. По възможност винаги избирайте опция за изключване на синята светлина на дисплея.Лесна мисловна техника за качествен сън

Това е съвсем проста, но ефективна техника, която да прилагате в леглото, за да постигнете истински релакс през нощта. Влезте във въображаем свят на прекрасна природа, представете си своето „щастливо място“. Оставете всички мисли и задачи за следващия ден на заден план. Концентрирайте се върху това, което правите в своя въображаем свят, и пуснете свободно мисълта.


Знаете ли какво е Хронотип, а знаете ли кой е Вашия Хронотип? Може да разберете в новата ни статия: Кой е вашият хронотип?

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *