Статии

Кой е вашият хронотип?

Открийте своя хронотип и ще раберете, че ранното ставане не е ключа към успешният ден!

Какво е хронотип и защо е важно да знаем

Терминът е сравнително нов и започва да се използва в средата на деветдесетте години от учените, които изследват ежедневните цикли на бодрост и сън. Хронотипът описва естествения биологичен ритъм на всеки човек, който сам по себе си диктува дневната активност и времето за почивка. Всеки от нас има своите навици, а  биологичният ритъм определя оптималното време за:

  • Продуктивност и концентрация;
  • Физическа активност и спортуване;
  • Креативност;
  • Нужда от почивка и количество сън;
  • Часовете за заспиване и събуждане.

Защо съществува отделен термин за това? В продължение на хиляди години човекът е следвал един и същ ритъм – събуждал се е с изгрева на слънцето, ловувал е, социализирал се е и заспивал, когато настъпи вечер. Съвременната технологична действителност обаче променя биологичната ни настройка твърде бързо.

Днес ставаме против волята си – с часовник, работим и живеем на изкуствено осветление, оставаме будни много след залез слънце, работим на смени. Само за 100 години, в ежедневния естествен режим, е настъпила огромна промяна, към която се адаптираме трудно и по-различен начин.

Днес сънните разстройства се смятат за рисков фактор за развиване на по-сериозни здравословни и психически проблеми. Някои от тях са затлъстяването, високото кръвно налягане, диабет, личностни разстройства, безпокойство.

 

 


Какъв е Вашият хронотип

Съществуват 4 вида хронотипи, които сумират разнообразните човешки навици, вземайки предвид личностните особености.

Лъв
Лъвът се събужда рано и заспива лесно, като спи дълбоко. Чувства умора в късния следобед, най-активен е преди обед. Той е реалист, прагматик и позитивна личност.

Делфин
Делфинът става рано сутрин, но заспива трудно и често страда от безсъние. Има неспокоен сън и се буди лесно. Продуктивен е през целия ден, но чувства умора. Той е нервна личност, перфекционист и не обича да поема рискове.

Мечка
По-голямата част от хората спадат към този тип. Мечките имат балансиран режим, стават рано и заспиват лесно, нуждаят се от повече часове за почивка. Най-ефективни са в средата на деня. Те са отворени, балансирани личности, оптимисти.

Вълк
Вълкът е от този тип, който обича да поспива до късно и заспива в малките часове, след полунощ. Най-активен и креативен е вечер. Той е импулсивен и артистичен, песимист и често сменя настроенията си.

Не успяхте да се оприличите? Направете теста на Мюнхенския Университет, за да разберете какъв е Вашият тип.

 


Как да постигнем синхрон в ежедневието

Това е трудна задача, тъй като има фактори като работата и семейството, които биха Ви попречили сами да определяте ежедневието си. Без генерално да захвърляте всички свои навици можете да усвоите няколко трика, които да Ви помогнат да се справите с моментите на умора и да възвърнете баланса.

  • Опознайте партньора и близките си, разберете какви са техните типове. Научете се да правите взаимни компромиси, за не си пречите и изтощавате допълнително.
  • Осигурете си енергия с кофеина от кафето или чая, но не прекалявайте. Придържайте се към лимита от 400 мл. на ден.
  • Когато чувствате сънливост излезте на чист въздух и директна слънчева светлина.
  • Не спете до по-късно от нормалното в почивните дни, така нарушавате режима си.
  • Не правете компромис с почивката. Пожертвайте късното излизане и останете вкъщи. Почивайте, когато сте уморени.

 


Моделирайте деня си

След като сте опознали собствения си биологичен часовник, използвайте пиковите периоди в деня си, за да свършите истински важните задачи и оставете лесните за часовете с ниска активност. Ако се чудите кога да правите джогинг или да посещавате фитнеса, съобразете го с това дали сте „сутрешен“ или „нощен“ тип.

Закуската, важен момент за енергизирането на тялото, както и приема на кофеин рано сутрин също се повлияват от настройката на организма. Ако сте от тези, които се събуждат късно, закусвайте и пийте кафе поне час след ставане.

Използвайте силата си за креативни дейности, не оставяйте творческото мислене за моментите, в които сте вече изтощени.

Ще усетите промяната като започнете да спите по-пълноценно и дълбоко и в същото време ще използвате 100% от потенциала си през деня.

 


Знаете ли какво е „Циркаден ритъм“ и защо не трябва да се пренебрегва, прочетете тук: Сънят в основата на вашето здраве

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *