Статии

6 Ключови ползи от Матчата

Самураите са консумурали Матча преди битка, за подобряване на факуса.

Има огромно разнообразие от проучвания, които потвърждават различните предимства на матчата. След подробен прочит, избрахме пет от ключови ползи на матчата за по-здравословен и по-балансиран живот.


Матчата е най- мощният антиоксидант

Проучванията показват, че матчата съдържа приблизително 137 пъти повече катечин от всеки друг вид зелен чай. Катечинът е вид флавоноид (антиоксидант), който е доказано, че има силни антиракови качества. Също така, катечините имат антивирусен и антибактериален ефект върху различни микроби, които водят до болести. Ето защо, пиенето на матча може да помогне за ограничаване на инфекции, изчистване на свободните радикали и намаляване на окислителното увреждане на тялото ни.


Матчата подобрява сърцето

Изследователи от цял ​​свят са открили, че катечините в матчата помагат за понижаване на кръвното налягане и холестерола и могат да помогнат за борба с атеросклерозата. Матчата може да Ви помогне да защитите сърцето си, като релаксира кръвоносните съдове, помагайки на кръвта, и следователно намали риска от сърдечни заболявания. Изследвания показват, че зеленият чай намалява нивото на холестерола.


Матчата помага за здравословно тегло

Проучване, публикувано в Американския вестник за клинично хранене, установява, че мъжете, които приемат екстракт от зелен чай, изгарят значително по-голям брой калории за 24 часа, отколкото тези, които приемат кафе. Компонентите в матчата могат да увеличат термогенезата (скоростта, с която тялото ви генерира топлина), с повече от 40% без никакви отрицателни странични ефекти, които могат да бъдат открити при други .


Матчата дава енергия и намалява стреса

Много изследователи са установили, че Л-теамнина, вид аминокиселина, намерена в матчата, стимулира производството на допамин и триптофан в организма, за които се установява, че намаляват стреса и безпокойството и допринасят за „успокояващо състояние“, което може да продължи часове. Докато кафето е по-добре известно със стимулиращата си полза, то може да доведе до „затишие“, което не се случва след пиене на матча. Исторически погледнато, мачтата е била използвана именно поради тази причина от будисти и самураи – за подобрение на фокуса преди медитация или битка на арената.


Матчата подмладява кожата

Матчата също е добре известна с противовъзпалителните и антиоксидантите си свойства. EGCG (един от най-полезните катечини, намерени в матчата) може да намали директните ефекти от слънчево изгаряне и също така е известно, че намалява метаболитните промени в кожата, които могат да доведат до стареене и бръчки!


Помага функциите на мозъка

Изследвания показват, че комбинацията на кофеин и Л-тианин, които се съдържат в матчата подобряват паметта.


 Намерете Вашият зелен чай тук:

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *