Съставки
- 250 грама спагети или друга предпочитана паста
- 1/2 тиквичка (по желание) (може да се сложи в соса или нарязана на парченца в пастата)
- 2 супени лъжици матча за готвене
- 1 голям връзка босилек (около 50 грама)
- 50 грама настърган пармезан
- 50 грама орехи
- 2 скилидки чесън
- 1/2 чаша зехтин
- Сокът от 1/2 лимон
- Сол и черен пипер на вкус
- Няколко стръка пресен босилек за декорация (по желание)
Начин на приготвяне
- Подгответе матча песто: В голяма купа или блендер поставете свежите листа босилек, настъргания пармезан, орехите, чесънът, зехтинът и матчата за готвене. Използвайте блендер или пасатор, за да смилите съставките до гладка и кремообразна текстура. При нужда добавете още зехтин, ако искате по-гладко песто.
- Сгответе пастата: Следвайте инструкциите на опаковката, за да сготвите пастата в солена вода до желаната степен на готовност. Когато пастата е готова, отцедете я и запазете около 1/4 чаша от водата за готвене на пастата.
- Смесете пастата и матча песто: Върнете сготвената паста обратно в голямата купа или тенджера. Добавете матча пестото и добре разбъркайте, за да се покрие пастата равномерно със соса. Овкусете със сок от лимон, сол и черен пипер на вкус. Ако е нужно, добавете малко от запазената вода от сготвената паста, за да се разреди песто пастата и да стане по-кремообразна. Поднесете матча песто пастата на и украсете с няколко стръка пресен босилек.