Recipes, Рецепти

Мусака с тиквички

Съставки

  • 3-4 средно големи тиквички
  •  2 средни картофа
  •  1 голяма глава лук, нарязана на тънки ленти
  •  2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  •  400 грама пресен домат (нарязан или настърган)
  •  200 грама настърган кашкавал (можете да използвате чедър, кашкавал, сирене или комбинация от тях)
  •  3 яйца
  •  200 мл прясно мляко (или сметана)
  •  3 супени лъжици зехтин
  •  1 супена лъжица сушен риган
  •  Сол и черен пипер на вкус
  •  Малко масло или зехтин за намазване на тавата

Начин на приготвяне

  1.  Измийте и подсушете тиквичките и картофите.
  2. Отрежете краищата на тиквичките и картофите, нарежете ги на тънки филийки.
  3. В голям тиган или тенджера загрейте 2 супени лъжици зехтин на средна температура.
  4. Добавете нарязания лук и гответе го до омекване, около 3-4 минути.
  5. Добавете нарязания чесън и продължете да готвите още около 1-2 минути, докато чесънът стане ароматен.
  6. Добавете настъргания домат и сушения риган в тигана, разбъркайте добре и оставете сосът да се задуши на слаб огън около 10-15 минути, докато стане плътен и сочен.
  7. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  8. В средноголяма тава за печене намажете дъното с масло или зехтин.
  9. Подредете половината от филийките тиквички в равен слой.
  10. Поставете слой от филийки картофи върху тиквичките.
  11. Покрийте картофите с половината от соса от домати.
  12. Нанесете втори слой от останалите филийки тиквички.
  13. Поставете останалите филийки картофи върху тиквичките.
  14. Покрийте всичко с останалото количество сос.
  15. В предварително загрята фурна на 180°C (горен/долен режим) печете мусаката около 25-30 минути, или докато зеленчуците са меки.
  16. В купа разбийте яйцата и добавете прясното мляко или сметаната. Разбъркайте добре.
  17. Изсипете яйчената смес върху печената мусака и поръсете с настъргания кашкавал.
  18. Печете мусаката за още 10-15 минути, или докато яйцето е сгъстено и кашкавалът е разтопен и златист.
  19. Оставете мусаката да се охлади за няколко минути преди сервиране.
    Това е! Насладете се на вкусната и лека мусака от тиквички.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *