Съставки
- 3-4 средно големи тиквички
- 2 средни картофа
- 1 голяма глава лук, нарязана на тънки ленти
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 400 грама пресен домат (нарязан или настърган)
- 200 грама настърган кашкавал (можете да използвате чедър, кашкавал, сирене или комбинация от тях)
- 3 яйца
- 200 мл прясно мляко (или сметана)
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица сушен риган
- Сол и черен пипер на вкус
- Малко масло или зехтин за намазване на тавата
Начин на приготвяне
- Измийте и подсушете тиквичките и картофите.
- Отрежете краищата на тиквичките и картофите, нарежете ги на тънки филийки.
- В голям тиган или тенджера загрейте 2 супени лъжици зехтин на средна температура.
- Добавете нарязания лук и гответе го до омекване, около 3-4 минути.
- Добавете нарязания чесън и продължете да готвите още около 1-2 минути, докато чесънът стане ароматен.
- Добавете настъргания домат и сушения риган в тигана, разбъркайте добре и оставете сосът да се задуши на слаб огън около 10-15 минути, докато стане плътен и сочен.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- В средноголяма тава за печене намажете дъното с масло или зехтин.
- Подредете половината от филийките тиквички в равен слой.
- Поставете слой от филийки картофи върху тиквичките.
- Покрийте картофите с половината от соса от домати.
- Нанесете втори слой от останалите филийки тиквички.
- Поставете останалите филийки картофи върху тиквичките.
- Покрийте всичко с останалото количество сос.
- В предварително загрята фурна на 180°C (горен/долен режим) печете мусаката около 25-30 минути, или докато зеленчуците са меки.
- В купа разбийте яйцата и добавете прясното мляко или сметаната. Разбъркайте добре.
- Изсипете яйчената смес върху печената мусака и поръсете с настъргания кашкавал.
- Печете мусаката за още 10-15 минути, или докато яйцето е сгъстено и кашкавалът е разтопен и златист.
- Оставете мусаката да се охлади за няколко минути преди сервиране.
Това е! Насладете се на вкусната и лека мусака от тиквички.