Този кръмбъл е луксозен, плодов десерт с хрупкава нотка. Лесен за приготвяне и страхотен за споделяне. Естествено може да използвате всякакви сезонни плодове за него, но най-сладко е да направите микс от горски плодове. Малко сладкарски крем или топка сладолед ще е идеална добавка към този кръмбъл.
Съставки:
(за 6-8 Порции)
- 1 кг. Микс горски плодове:
- 230 гр. пудра захар
- 1 с.л. Ванилов екстракт
- 3 с.л. Брашно от киноа
- 230 гр. пълнозърнесто брашно
- 230 гр. овесени ядки
- 1 с.л. Канела на прах
- 230 гр. обезмаслено масло
- сладкарски крем или сладолед
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180С.
- Поставете плодовете, 100 гр. от захарта, ванилията и брашното от киноа в голяма купа и ги разбъркайте. Всички плодове трябва да са покрити със захар и брашно.
- Изсипете сместа в съд за печене (30х20 см.) и изравнете с помощта на лъжица.
- Поставете брашното, ядките и канелата в купа и разбъркайте добре.
- Нарежете маслото на малки парченца и го добавете към сместа в купата, като използвате ръцете си, докато сместа не стане ронлива.
- Добавете останалите 130 гр. захар и разбъркайте.
- Поставете сместа от купата върху плодовата и разпределете хубаво по всички краища.
- Поставете десерта в загрялата фурна и печете за 50 минути или до получаване на златиста повърхност.
- Извадете от фурната и сервирайте със сладкарски крем или топка сладолед.
По книгата „Bosh“ на Henry Firth и Ian Theasby