Екстракт от чист бадем
За пекарите, използването на екстракта от чист бадем в широк спектър от рецепти е почти задължително! Бадемът се вписва перфектно в рецепти с бисквити, торти, сладоледи и кремове. Заради способността му да допълва ванилията, шоколада, клена се превръща в необходимост за всяка домакиня.
Натуралният аромат от бадем на Нелсън Мейси може да се използва в още по-широка гама от разнообразни рецепти. Тъй като бадемът има специален афинитет към плодовете, перфектно се допълва с малини, ягоди, праскови, стафиди и смокини.
Можете да използвате малко количество дори в дресинги за салати и сосове за да им придадете специален, сладко-ароматен вкус.
¼ ч.л. бадемов екстракт + 1 с.л. захар = 1 с.л. бадемова паста за ароматизиране
Екстракт от чист шоколад
Кулинарните възможности и вкусовите комбинации на екстракта от чист шоколад на Nielson Massey са безкрайни.
Ароматът придава допълнителен наситен вкус на ястията с шоколадова основа, но също така може да придаде и фини отличителни черти на сосове като мексиканското моле и чили. Натуралният аромат се съчетава чудесно в солени рецепти, включващи люти чушки, домати, бобови растения и ванилия.
И разбира се, шоколадът прави вълшебства, съчетан в топли и студени напитки и десерти.
1 с.л. шоколадов екстракт = 1 с.л. неподсладено какао на прах
1 с.л. шоколадов екстракт + 1 ч.л. захар = 15гр полусладък шоколад.
Екстракт от чисто кафе
Използвайте богатия аромат на екстракта от кафе на Nielson Massey, за да подчертаете шоколад, да придадете нюанс на ванилията и да подобрите вкуса на рецепти от целия кулинарен спектър. Ароматът от чисто кафе придава отличителен характер на студени десерти, печени изделия и какао.
Екстракта може да се използва и в пикантни ястия като супи, задушени гозби, доматени сосове и различни салси.
Голямото предимство на бутилирания аромат е, че смляното кафе и зърната бързо губят аромата си, което затруднява съхранението им за по-дълго време. Това означава, че можете да използвате точното количество, което изисква рецептата Ви, и след това да го съхранявате на стайна температура, докато ви потрябва отново.
1 ч.л. екстракт от кафе = 1 ч.л. сух прах за еспресо
1 ч.л. екстракт от кафе + ¼ чаша вода = ¼ чаша сварено кафе
Чист екстракт от лимон
Винаги актуалният екстракт от лимон на Нелсън Мейси се вписва прекрасно и от двете страни – на сладкото и соленото.
От сладката страна се използва в напитки, торти, бисквити и барчета, желатин, замразени десерти, конфитюри и желета, пълнежи и глазури, пайове и сладкиши.
От солената страна, ароматът може да се използва във всякакви рецепти за риба, свинско месо, пилешко месо, ориз и зеленчуци.
Лимоновият екстракт на Nielson Massey осигурява допълнително предимство – няма нужда да рендосвате кората или да изцеждате сока на пресния лимон.
½ ч.л. лимонов екстракт = 1 ч.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. лимонов екстракт = 1 ч.л. лимонова кора
Екстракт от чист портокал
Истинският вкус на добрите Калифорнийските портокали допълва редица храни и напитки. Опитайте екстракта на Nielson Massey от чист портокал в ориз, пилешки и рибни ястия или като цитрусова добавка към салатни дресинги.
Разбира се, всеки, който някога е рязал плодова салата, знае за способността на портокала да се съчетава изключително добре с другите плодове като ягоди, ананас, кумкуат и др.
Използвайте портокаловия екстракт в конфитюри, мармалади, плодови пайове и сосове. Не бива да се забравя и мястото на портокала в десертите, като кремове, сладоледи желатини, торти и бисквити.
½ ч.л. портокалов екстракт = 2 ч.л. пресен портокалов сок
1 ч.л. портокалов екстракт = 1 ч.л. портокалова кора
Вода от портокалов цвят
Направена от дестилат на цвета на горчив портокал от Севиля, водата от портокалов цвят на Nielson Massey е най-често срещаната съставка в персийски, арабски, индийски и турски ястия.
Още наричана “Есенциално масло от Нероли” водата от портокалов цвят подхожда добре на кремове, пудинги, торти, бисквити, бонбони и други сладкиши. Естественият, сладък вкус на портокаловия цвят се съчетава добре с ванилия, бадем, сметана, лимон и други цитрусови аромати.
За настроение, може да смесите с вода и да използвайте арома лампа за разпръсване на аромата във във въздуха.
Чист екстракт от мента
Екстрактът от чиста мента на Nielson Massey най-често се свързва със зимните празници и носталгичните спомени за семейни събирания с ментови бисквити, бонбони или сладолед.
Но защо да се лишавате от този уникален аромат и неговата фина смесица от топли и хладни усещания през останалата част от годината? Можете да го използвате за ароматизиране на чайове или придаване на аромат към плодови салати. С помощта на екстракта от мента, можете да допълните вкуса на шоколад или ванилия в торти, сладоледи и глазури. Ако нямате прясна мента, може да добавите няколко капки от аромати в домашна лимона или друг коктейл.
Ментата е изненадваща, но вкусна добавка дори към солени ястия като агнешко, свинско и пилешко месо.
Розова вода
Деликатните флорални нотки на розовата вода на Nielson Massey са набавени чрез парна дестилация от най-чистите розови листенца. Екстрактът от розова вода е идеален за близкоизточни и индийски ястия, както и за гръцки деликатеси като баклава.Розовата вода също така придава прекрасни акценти на оризови пудинги, бисквити и френски сладкарски глазури и кремове.
А за да опитате нещо наистина специално, ароматизирайте с розовата вода захар и след това я използвайте за всякакви сладкиши или дори в чая си. Розовата вода на Nielson Massey действа чудесно в подсладена гореща вода или мляко.
Що се отнася до съчетанията, водата със сладък аромат на роза има афинитет към ванилия, сметана, ягоди, черен и бял шоколад, ориз и дори меките сирена, като крема сирене или Бри.