Статии

Бадемовият екстракт на Nielson Massey

бадемова есенция, естракт
бадеми, аромати, екстракти, есенция,

Екстрактът от бадем на Нелсън Мейси е концентрирана течност, приготвена от масло от горчив бадем, алкохол и вода. Подобно на екстракта от ванилия може да се използва както в печива така и за сурови кремове и десерти. Обикновено само 1/4 чаена лъжичка екстракт на Nielson Massey е достатъчна за да усетите приятнят бадемов аромат в десерта.

А сега малко повече за самите бадеми:

Произход: Бадемите са костилкови плодове и са част от биологичния род Prunus, в който влизат също плодове като сливи, кайсии и череши.

Как се произвеждат: Повечето бадемови екстракти в търговската мрежа всъщност не се произвеждат от бадеми, а от костилки на други костилкови плодове.

Аромат: Силен, леко плодов, ще го познаете, когато го вкусите. Почитателите на марципана често харесват бадемовия екстракт.

бадем, аромат, нелсън мейси, аромат бадем, костилки бадем

Интересни факти за бадемовия екстракт на Nielson Massey

Макар да изглежда проста съставка има какво да научите за бадемовия екстракт. а именно, че той може изобщо да не е направен от бадеми. (странно нали?) Въпреки че са известни като ядки, бадемите всъщност са семената на плод. Докато истинските ядки се намират в твърди черупки, семената, като бадемите, растат в плодовете. След узряване, плодовата мъхеста част на бадема се отваря и пада и остава ядката.

Случвало ли ви се е да си помислите, че костилката на прасковата ви прилича на бадем? Има причина за това. Бадемите, както и прасковите, са костилкови плодове. Те са част от един и същ биологичен род, известен като Prunus, който включва и плодове като сливи, кайсии и череши.

Тъй като много от тези костилкови плодове се използват в търговските продукти като сладко или йогурт, костилките им, които иначе биха се изхвърлили често се използват за приготвяне на бадемов екстракт. Те съдържат същата съставка, която дава силният аромат на горчивото бадемово масло: химикал, наречен бензалдехид.

бадем, екстракт от бадем, аромат, бадемово,

Обикновено на етикета на бадемовите екстракти не се посочва произходът на „бадемовото масло“, така че може да не знаете дали получавате екстракт от истински бадеми или от друг костилков плод – и освен ако не сте супердегустатор, вероятно така или иначе няма да можете да направите разликата.

В какво да използваме бадемовия екстракт?

Овесена закуска: Обикновено добавяме ванилия в овесените си ядки, така че капка бадемов екстракт на Nielson Massey е приятна промяна. Той се съчетава добре с други добавки за овесена каша като праскови, смокини, сушени боровинки и стафиди.

Френски тост: Както казахме, бадемовият екстракт е добър заместител на обичайния ванилов екстракт. Предлагаме ви само леко подсилване на аромата – около 1/4 чаена лъжичка бадемов екстракт за 4 филийки хляб, но ако искате, можете да добавите повече.

В кафе и коктейли: Екстрактите на Nielson Massey са перфектни както за печива, така и за напитки

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *