Статии

11 доказани ползи за здравето от чесъна

„Нека храната бъде твое лекарство, а лекарството – твоята храна.“

Това са известни думи от древногръцкия лекар Хипократ, често наричан бащата на западната медицина. Той всъщност е предписвал чесън за лечение на различни медицински състояния. Съвременната наука наскоро потвърди много от тези полезни ефекти върху здравето.

 

Ето 11 ползи за здравето от чесъна, които са подкрепени от човешки изследвания.

 


1. Чесънът съдържа съединения с мощни лечебни свойства

Чесънът е растение от семейство Allium (лук). Той е тясно свързан с лукa, шалот и праз. Всеки сегмент от чеснова луковица се нарича скилидка. В една луковица има около 10–20 скилидки. Чесънът расте в много части на света и е популярна съставка в кулинарията поради силната си миризма и вкусен вкус.

Въпреки това, през древната история, основната употреба на чесъна е била заради неговите здравословни и лечебни свойства. Използването му е добре документирано от много големи цивилизации, включително египтяни, вавилонци, гърци, римляни и китайци.

Сега учените знаят, че повечето от ползите за здравето му се дължат на серни съединения, образувани при нарязване, смачкване или дъвчене на скилидка чесън.

Може би най-известният от тях е известен като алицин. Алицинът обаче е нестабилно съединение, което присъства само за кратко в пресния чесън, след като е бил нарязан или смачкан.

Други съединения, които могат да играят роля в ползите за здравето на чесъна, включват диалил дисулфид и s-алил цистеин. Серните съединения от чесъна навлизат в тялото от храносмилателния тракт и пътуват по цялото тяло, където упражняват своите мощни биологични ефекти.

 

Резюме: Чесънът е растение от семейството на лука отглеждан заради отличителния си вкус и ползи за здравето. Съдържа сяра съединения, за които се смята, че носят някои от ползите за здравето.

 

 


2. Чесънът е много хранителен и има много малко калории

Една скилидка (3 грама) суров чесън съдържа:

 • манган: 2% от дневната стойност (DV)
 • витамин B6: 2% от DV
 • витамин С: 1% от DV
 • селен: 1% от DV
 • фибри:
 • 0,06 грама
 • прилични количества калций, мед, калий, фосфор, желязо
 • витамин В1
 • 4,5 калории
 • 0,2 грама протеин
 • 1 грам въглехидрати

 

Чесънът също така съдържа следи от различни други хранителни вещества. Всъщност той съдържа по малко от почти всичко, от което се нуждаете.

 

Резюме: Чесънът е с ниско съдържание на калории и богат на витамини С, витамин В6 и манган. Той също така съдържа следи от различни други хранителни вещества.

 

 


3. Чесънът може да се бори с болести, включително обикновена настинка

Известно е, че добавките с чесън повишават функцията на имунната система. Едно голямо, 12-седмично проучване установи, че ежедневната употреба на чесън намалява броя на настинките с 63%. Средната продължителност на симптомите на настинка също е намалена със 70%.

Друго проучване установи, че висока доза екстракт от отлежал чесън (2,56 грама на ден) намалява броя на дните боледуване от настинка или грип с 61%.

 

Резюме: Ежедневната употреба на чесън помага за предотвратяване и намаляване тежестта на често срещани заболявания като грип и обикновена настинка.

 


4. Активните съединения в чесъна могат да намалят кръвното налягане

Сърдечно-съдовите заболявания като инфаркти и инсулти са най-големите убийци в света. Високото кръвно налягане или хипертонията е един от най-важните двигатели на тези заболявания.

Изследвания при хора установиха, че добавките с чесън имат значително влияние върху намаляването на кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане.

В едно проучване 600–1500 mg отлежал екстракт от чесън е също толкова ефективен, колкото лекарството Atenolol за намаляване на кръвното налягане за период от 24 седмици. Дозите на добавките трябва да са доста високи, за да имат желаните ефекти. Необходимото количество е еквивалентно на около четири скилидки чесън на ден.

 

Резюме: Високите дози чесън изглежда подобряват кръвта налягане за тези с известно високо кръвно налягане (хипертония). В някои случаи, добавките могат да бъдат толкова ефективни, колкото и обикновените лекарства.

 


5. Чесънът подобрява нивата на холестерола, което може да намали риска от сърдечни заболявания

Чесънът може да понижи общия и LDL холестерола. За тези с висок холестерол, добавките с чесън изглежда намаляват общия и/или LDL холестерола с около 10–15%.

Разглеждайки конкретно LDL („лошия“) и HDL („добрия“) холестерол, чесънът изглежда понижава LDL, но няма надежден ефект върху HDL. Високите нива на триглицеридите са друг известен рисков фактор за сърдечни заболявания, но чесънът изглежда няма значителни ефекти върху нивата на триглицеридите.

 

Резюме: Добавките с чесън изглежда намаляват общото и LDL холестерол, особено при тези, които имат висок холестерол. HDL холестеролът и триглицеридите изглежда не са засегнати.

 

 


6. Чесънът съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и деменция

Окислителните увреждания от свободните радикали допринасят за процеса на стареене. Чесънът съдържа антиоксиданти, които поддържат защитните механизми на тялото срещу оксидативно увреждане.

Доказано е, че високите дози добавки с чесън повишават антиоксидантните ензими при хората, както и значително намаляват оксидативния стрес при тези с високо кръвно налягане.

Комбинираните ефекти върху намаляването на холестерола и кръвното налягане, както и антиоксидантните свойства, могат да намалят риска от често срещани мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер и деменция.

 

Резюме: Чесънът съдържа антиоксиданти, които защитават срещу увреждане на клетките и стареенето им. Може да намали риска от болестта на Алцхаймер и деменция.

 


7. Чесънът може да ви помогне да живеете по-дълго

Потенциалните ефекти на чесъна върху дълголетието са практически невъзможни за доказване при хората. Но като се има предвид благоприятното въздействие върху важни рискови фактори като кръвното налягане, има смисъл чесънът да ви помогне да живеете по-дълго.

Фактът, че може да се бори с инфекциозните заболявания, също е важен, тъй като това са чести причини за смърт, особено при възрастни хора или хора с дисфункционална имунна система.

 

Резюме: Чесънът има известни полезни ефекти върху обикновените причини за хронични заболявания, така че има смисъл да ви помогне да живеете повече време.

 


8. Атлетичното представяне може да се подобри с добавки с чесън

Чесънът е едно от най-ранните вещества, които „повишават ефективността“. Традиционно се използва в древните култури за намаляване на умората и повишаване на работоспособността на работниците. Най-вече, той бил даван на олимпийски спортисти в древна Гърция.

Проучванията при гризачи са показали, че чесънът помага за ефективността на упражненията, но са направени много малко проучвания при хора.

Хората със сърдечни заболявания, които са приемали чесново масло в продължение на 6 седмици, имат 12% намаление на пиковия пулс и по-добър капацитет за упражнения. Други проучвания показват, че умората, причинена от упражнения, може да бъде намалена с чесън.

 

Резюме: Чесънът може да подобри физическото представяне в лабораторни животни и хора със сърдечни заболявания. Ползите при здрави хора не са все пак окончателно.

 


9. Яденето на чесън може да помогне за детоксикацията на тежките метали в тялото

При високи дози е доказано, че серните съединения в чесъна предпазват от увреждане на органите от токсичност на тежки метали.

Четириседмично проучване сред служители на завод за автомобилни акумулатори (прекомерно излагане на олово) установи, че чесънът намалява нивата на олово в кръвта с 19%. Той също така намалява много клинични признаци на токсичност, включително главоболие и кръвно налягане.

Три дози чесън всеки ден дори превъзхождат лекарството D-пенициламин при намаляване на симптомите.

 

Резюме: Доказано е, че чесънът намалява значително оловото токсичност и свързани симптоми в едно проучване.

 


10. Чесънът може да подобри здравето на костите

Никакви проучвания при хора не са измервали ефектите на чесъна върху загубата на костна маса. Въпреки това, проучванията при гризачи показват, че може да сведе до минимум загубата на костна тъкан чрез увеличаване на естрогена при жените.

Едно проучване при жени в менопауза установи, че дневната доза сух екстракт от чесън (равна на 2 грама суров чесън) значително намалява маркера за дефицит на естроген. Това предполага, че тази добавка може да има благоприятен ефект върху здравето на костите при жените.

Храни като чесън и лук също могат да имат благоприятен ефект при остеоартрит.

 

Резюме: Чесънът изглежда има някои ползи за здравето на костите чрез повишаване на нивата на естроген при жените, но са необходими повече изследвания.

 


11. Чесънът е лесен за включване в диетата си и е абсолютно вкусен

Последното не е от полза за здравето, но все пак е важно. Чесънът е много лесен и вкусен за включване в настоящата си диета.

Допълва повечето пикантни ястия, особено супи и сосове. Силният вкус на чесън също може да добави удар към иначе семплете рецепти.

Чесънът се предлага в няколко форми, от цели скилидки и гладки пасти до прахове и добавки като екстракт от чесън и чесново масло.

Често срещан начин за използване на чесън е да натиснете няколко скилидки пресен чесън с преса за чесън, след което да го смесите с екстра върджин зехтин и малко сол. Това е здравословен и супер удовлетворяващ дресинг.

*Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, говорете с Вашия лекар, преди да увеличите приема на чесън.

 


РЕЗЮМЕ

В продължение на хиляди години се е смятало, че чесънът има лечебни свойства. Сега науката го потвърди. За ваше щастие чесънът е вкусен и лесен за добавяне към вашата диета. Можете да го използвате в солени ястия, супи, сосове, дресинги и др.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *