Статии

Как да ядем повече зеленчуци?

Лесен метод да ядем повече зеленчуци

Последните години постоянно слушаме за нови диети или режими на хранене – Палео, Кето, Средиземноморска диета и др., което в повечето случаи води до такова объркване, че ние просто се отказваме да следваме каквото и да било. За повечето от нас да сме вегетарианци, вегани или суровояди е близо до непосилното, но това да включим повече зеленчуци в диетата си, далеч не е толкова сложно. Предлагаме ви 4-седмичен план как да увеличите приема на зеленчуци, без особени усилия.


Седмица 1

Започваме с предизвикателство, което значително ще улесни следващите седмици. А именно, да изядете 20 различни зеленчука за 1 седмица.
Водете си списък и ще видите как неусетно седмицата е изминала, а вие най-вероятно сте изяли повече от 20 зеленчука.
Най-хубавото, е че разнообразните видове зелена салата и пресни билки се броят за различни зеленчуци.


Седмица 2

След първата седмица, вече познавате добре щанда за плодове и зеленчуци, а току виж сте се сприятелили с продавача в магазинчето до вкъщи.
През втората седмица идва ред на зеленчуците при всяко ядене. Независимо от вида, стремете се да ядете по една порция зеленчук, каквото и друго да си похапвате.
Закуската, знаем ще е най-трудна, но там можете да включите зеленчуците в омлета, фритата, смути и дори на сандвич.


Седмица 3

След две седмици ядене на зеленчуци, вече имате достатъчно „здраве“ в основните си хранения. Ред е на snacks.
Заменете всичко, което виждате в шкафа със сладко с  пресни и сушени плодове, ядки, хумус с моркови, ябълки с фъстъчено масло, или смутита.


Седмица 4

През тази седмица, ще се разбере, кои от вас имат най-голямата воля. Правилото е едно – по-голямата част от чинията да са зеленчуци.
Може да ви звучи прекалено много, но само се замислете колко безброй начини има да сготвите един зеленчук – не е само салати!


Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *