Статии

Великденски традиции из Света

Интересни великденски традиции.

Любимият празник на мнозина чука на вратата, за да ни каже, че зимата си е заминала и идва топлото време. Света е разнообразен в почитането на Великден. Това може да се види само по начина на декорация. Нека разгледаме заедно най-интересните великденски традиции в различните държави.


САЩ

В Америка доминиращи са зайчетата и шоколадовите яйца. Всяка година се организира „Лов на яйца„, не какви да е – шоколадови. Деца от всякаква възраст се впускат в тази забавна игра и пълнят кошниците си с шоколад. Друга американска традиция е Великденското състезание в Белият дом, датираща от 1878 г., по времето на президент Ейбрахан Линкълн. Където всеки амбициозен малчуган може да се включи с иновативен дизайн на своето яйце и даже да получи подпис от президента.


Мексико

Великденските яйца там са кухи, но нека това не Ви залъгва. Те са боядисани в ярки цветове и са пълни с конфети. Обичаите в Мексико повеляват, че на Великден трябва да разбиеш едно такова яйце, върху главите на ценните за теб хора. Това ще им донесе здраве. Пък и е толкова забавно да разбиеш яйчена черупка, пълна с конфети върху главата на приятел.


Франция

Някои хора предпочита да отпразнуват празника с гигантски омлет. Ако посетите в деня на Великден централния площад на скромното френско градче Haux, ще бъдете изненадани. Пред Вас ще се открие невероятна гледка: Готвенето на омлет с над 5 000 яйца. Всички са поканени. Тази традиция продължава повече от 30 години. Ако случайно искате да приготвите такъв омлет в родния си град, рецептата е следната:

  • 5 000 бр. Яйца
  • 50 кг. Лук и чесън
  • 4 кг. Сол и пипер

Швеция

Великденски вещици, нещо неочаквано нали. Малките момиченца се обличат в дрипави дрехи, рисуват си лицата и хващат метлите. Така те ходят от врата на врата и търсят лакомства, нещо като мини Хелоуин. Традицията идва от старо поверие, в което се е вярвало, че в четвъртък преди Великден, вещиците отлитали до немска планина и там призовавали Сатаната. Но преди да се върнат, шведите палили огън, с който ги плашели. В днешни дни по време на страстната седмица се пали огън и се пускат фойерверки в цялата страна, в знак на спазване на традицията.


Латвия

В Латвия боядисват своите яйца по много интересен и натурален начин – те използват лукова кожа. Луковите кожи са перфектен и естествен начин за оцветяване на яйцата и придават красив, червеникавокафяв тон. Но можете да използвате и много други материали:

  • зелено-жълт – лайка 
  • ярко червени – цвекло 
  • виолетово-сини – боровинките 
  • светлокафяви – кафето, черният чай 
  • жълт – куркума

Това е нещо полезно, от което може да се възползваме.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *