Статии

Рапично олио

Рапичното олио – полезно и вкусно!


История

Рапичното олио е било използвано дълго време само за индустриални цели, но не и за директна консумация. Новостите, както в био, така и в индустриалното производство отвориха пътя му към кухните на потребителите. Днес широко се използва и препоръчва, като една от най-полезните добавки в балансираното хранене и заместител на други растителни масла.

 


Ето как се отличава от останалите:

 •        Има ниско съдържание на наситени мазнини – само 7%;
 •        Съдържа мононенаситени мастни киселини до 64%;
 •        Богато на полиненаситени мастни киселени;
 •        Поддържа добър баланс между техните съотношения;
 •        Има висока точка на загряване до 230 градуса;
 •        Подходящо е за пържене;
 •        Има неутрален вкус и мирис.

Ползи

 

> Рапичното олио е известно с благотворното си въздействие за намаляване на LDL холестерола, докато не повлиява на добрия холестерол. Изследвания провеждани със здрави участници още от края на 80-те до днес, показват спад в нивата на лошия холестерол между 25% и 31%.

 

> Редовната му употреба, в комбинация с леко подобрение или без промяна на хранителния режим, показват положителното му влияние върху организма. Може да се приеме за помощно средство за елиминиране на рискови фактори, които причиняват кардиоваскуларни заболявания.

 

> То съдържа нужните, на организма, мастни киселини – омега 3 и 6, в много по-големи количества от останалите масла. Необходимо е малка доза – една или две лъжици дневно, за да си доставите необходимото количество. С по-малка наситеност се откриват и киселини омега 7 и 9.

 

> В съдържанието му се открива и витамин Е, който е мощен антиоксидант и участва в синтеза на белтъчините в тялото. Витаминът е основен микроелемент, който поддържа баланса на холестеролните нива и изграждането на здрава имунна система. Дефицитът му е допълнително предразположение за развиване сърдечно съдови заболявания.

 

> Фактът, че можете да използвате мазнината за готвене на висока температура му дава известно предимство пред зехтина при приготвянето на пържени храни.

 

 


5 Причини защо да го използваме

 

 1.      Внася баланс в менюто. Добре е да разнообразяваме растителните масла, които консумираме.
 2.      Осигурява омега 3 и 6 за тези, които не консумират често риба. Добра алтернатива е за вегетарианци и вегани.
 3.      Това е една от най-добрите мазнини за пържене, тъй като има висока точка на пушене. Следователно може да пържите дълго време, без да се образуват канцерогенни компоненти.
 4.      Може да бъде стимулатор при справянето с лошия холестерол, като част от балансирана диета.
 5.      Няма опасност от загуба на полезни качества, ако готвим на малко по-ниска температура.

Къде в България може да купите Рапично олио?

Само в Магазин Puravida.bg е достъпен този премиум продукт за България!

Линк :    Gourmet me / Salad me

Рапичното олио на „LoveGoodFood“  е пресовано по начин, чрез който да запази високо съдържанието на Омега 3, за сметка на наситените мастни киселини!
*Не е ГМО.


Намерете го тук:

 

 


Ако търсите и други алтернативи на традиционните масла, прочете повече за свойствата на Кокосовото масло или Какаовото масло .

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *