Статии

Сънят в цикли, а не часове!

Какво не знаем за режима на сънят ни?


Защо времето за събуждане е важно

Да си дадете достатъчно време преди да започнете активно деня си е важен момент в ежедневието. Преди тялото да се събуди окончателно и да се настрои за активна, физическа и мозъчна, дейност, то се нуждае от своя период за адаптация.

 

Доказано е, че е достатъчно да си осигурим един час и половина будуване, преди да започнем работа. Дори и това да означава да ставате по-рано, можете да разчитате, че ще сте по-енергизирани през деня. С техниката R90 за спане на стадии от 90 минути, тялото и ума получават по-качествена отмора. Използвайки я, много спортисти постигат по-добри резултати.

 

Тя предвижда установяване на стриктна схема за ставане, в един и същи час всеки ден. Така ще нормализирате своя Биологичен ритъм. Дори и броя часове прекарани в спане да са по-малко, събуждането по определен модел ще Ви помогне да се справите с умората.


Какво означава да спим на цикли

Техниката R90 е обвързана със стадиите, през които преминаваме, докато спим. Човек прекарва близо 80 % от времето в дълбок сън, наречен NREM ( non-rapid eye movement ).

 

Той се характеризира с:

 

  •        Ниска мозъчна дейност и слабо активна нервна система;
  •        Слаба активност на мускулите;
  •        Слабо или никакво движение на очите;
  •        Спад в температурата на тялото;
  •        Анаболитни процеси, като синтез и изграждане на вещества, молекули и хормони.

 

Другият стадий се нарича REM ( rapid eye movement ). Той заема около 20% от целия процес и обикновено включва леката дрямка, полубудното състояние или момента преди събуждане.

 

Вижте с какво се различава:

 

  •        По-активна мозъчна дейност и нервна система;
  •        Движения на очите;
  •        Поява на сънища;
  •        Пасивно тяло, никаква мускулна активност.

 

След като вече разбрахте през какви етапи преминаваме, е важно да знаете, че те са съставна част на серии от деветдесет минути. Нощният отдих включва няколко такива серии от един час и половина. В първите няколко по-често се проявява NREM фазата. Последната поредица, преди събуждане, прекарваме в REM стадий.

 

Да спим на цикли, означава да се събудим след приключването на някоя от 90 минутните фази, а не преди това. Установено е, че дори и голямата продължителност на спане не Ви прави по-отпочинали, ако сте прекъснали някоя от фазите.

 

Дори и следобедната дрямка за такъв период може да Ви осигури повече енергия и концентрация, отколкото 10 часа прекарани в леглото.


Какъв е начинът за по-качествена почивка

Мислете в цикли, а не часове. Тук важно е да запомните, че не количеството определя качеството на почивката. Осем часа прекарани в леглото не Ви гарантират повече релакс, защото събуждането не съвпада с естествените серии на спане.

 

За да установите своя собствен ритъм ще са Ви нужни малко наблюдения. Проследете нивото си на активност сутрин, в зависимост от продължителността на съня. За всеки този период е различен. Някои се нуждаят от 5 серии от 90 минути, други от повече или по-малко на нощ. Малките деца и тийнеджърите обикновено имат нужда от повече отмора, докато възрастният човек се нуждае от шест до седем часа и половина отдих.

 

Не се притеснявайте, ако тази нощ сте разполагали само с няколко часа за сън. Концентрирайте се върху това да достигате до нужният брой серии за седмица. За повечето хора това са 35, което означава по седем часа и половина отдих на нощ. Старайте се да постигнете оптимален брой деветдесет минутни фази в поне 4 дни от седмицата.

 

Множеството изследвания върху сънните етапи и методите за постигане на по-голям ефект, са установили, че разделянето на времето за отпочиване на 2 порции през денонощието допринася за по-качествена отмора. Ако можете да си позволите, задължително си осигурете поне един час и половина до три часа следобедна дрямка, която ще Ви зареди с много повече енергия.

 

Изграждането на личен режим съвсем не е толкова сложна задача. В началото можете да планирате моментите за заспиване и събуждане или да използвате апликациите на телефона или смарт часовника си. Така по-бързо ще свикнете с постоянния режим и скоро няма да използвате будилник.


Открийте своя начин за по-ефективна почивка, като спазвате простото правило на 90 минутните цикли.


Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *