Нещо различно, нещо полезно и нещо вкусно.
Съставки
За пълнеж:
- 330 гр. Маково семе
- 112 гр. Кафява захар
- 65 гр. Стафиди
- 2 с.л. Мед
- ½ с.л. Рапична мазнина
- ½ с.л. Канела на прах
- 1 с.л. Екстракт бадем
- 2 с.л. Портокалов екстракт
- 4 бр. Белтък
За тестото:
- 15-30 гр. Суха мая
- 320 гр. Брашно + допълнително за поръсване
- 4 с.л. Захар
- ¼ с.л. Сол
- 1 с.л. Ром
- 1 с.л. Ванилова паста
- 4 бр. Жълтък
- 120 мл. Мляко (хладко)
- 100 гр. Рапична мазнина
Начин на приготвяне
Пълнежа:
- Поставете маковото семе в купа и покрийте с вряла вода. Оставете настрани.
- Отстранете водата и смелете в месомелачка.
- Добавете всички останали съставки, освен белтъка. (захарта, стафидите, меда, мазнината, канелата, бадемовия екстракт, портокаловия екстракт) Разбъркайте.
- В отделна купа разбийте на сняг белтъците. Сипете получената смес в купата с маковото семе, нежно и внимателно разбъркайте.
Тестото:
- В голяма купа разбъркайте маята, брашното, захарта и солта.
- Добавете алкохола, ваниловата паста, жълтъците и млякото. Бъркайте за около 2-3 минути.
- Започнете да добавяте постепенно мазнината и бъркайте докато не се получи хомогенна смес.
- Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло място до удвояване на размера, за около 1 час.
Финал
- Разделете тестото на две равни части. Поръсете с брашно.
- Разточете 2 правоъгълника с дебелина около 3 мм.
- Разпределете пълнежа равномерно, като оставите по 2 см. от всеки край.
- Навийте на роло по дължина. Завийте краищата, за да не потече пълнежа.
- Поставете ролата върху хартия за печене.
- Загрейте фурната на 180 градуса и печете за около 30-40 минути. (Тестото придобива златист цвят много бързо, така че е добре да го покриете с фолио, за да не изгори.)
По рецепта на Магда Калдрон
Намерете някои от нужните продукти тук: