Класически английски питки за Великденската трапеза!
Съставки:
- 250 мл. прясно мляко
- 500 гр. бяло брашно
- 50 мл. Рапична мазнина
- 12 гр. суха мая
- 70 гр. кафява захар
- 1 яйце
- ½ ч.л. сол
- 1 ч.л. канела на прах
- 1 ч.л. джинджифил на прах
- 200 гр. стафиди
- 1 с.л. Мадагаскарска ванилия
- 1 ч.л. Лимонов екстракт
Топинг:
- 75 гр. Бяло брашно
- 2 с.л. течна захар ( агаве, златен сироп)
Начин на приготвяне:
- Изсипете брашното, захарта и подправките в голяма купа и ги разбъркайте.
- След това изсипете солта и маята в двата противоположни края на купата.
- Добавете мазнината и половината мляко.
- Добавете яйцето, ванилията и лимоновия екстракт, използвайте ръцете си, за да разбъркате всички съставки.
- Постепенно добавете остатъка от млякото, докато не оформите меко, гъвкаво тесто. (може да не Ви е нужно цялото мляко)
- Извадете готовото тесто на плота.
- Замесете ръчно и добавете стафидите.
- Месете в продължение на 10 минути, докато се образува гладка топка (месенето може и да стане в миксер с приставка за тесто)
- Поставете тестото в намазана с олио купа, покрийте го и оставете на топло за около 1 ½ часа или докато тестото удвои размера си.
- Разделете тестото на 12 еднакви топки.
- Поставете топките върху хартия за печене, сравнително близко една от друга. Покрийте и оставете за 40-60 минути, до удвояване на размера.
- Загрейте печката на 200-220 С.
- За топинга, поставете брашното в купа, заедно с 100 мл. вода. Разбъркайте.
- Когато питките се издигнат, печете за около 15-20 минути, до златисто-кафяв цвят.
- Разтопете сместа за топинг в тенджера и докато питките са още топли, ги намажете със захарния сироп за блясък.
Намерете някои от нужните продукти тук: