Великден по хърватски.
Съставки:
- 750 гр. Брашно
- 14 гр. Суха мая
- 175 гр. Захар
- Щипка Сол
- 1 с.л. Ванилова паста
- 150 гр. Рапична мазнина
- 150 мл. Топло мляко
- 90 гр. Заквасена сметана
- 3 бр. Яйца
- 1 бр. Жълтък
- 40 мл. Ром/Ракия
- 60 гр. Стафиди
- 1 ч.л. Лимонов екстракт
- 1 ч.л. Портокалов цвят екстракт
Начин на приготвяне:
- Накиснете стафидите в рома или ракията.
- В купа разбъркайте брашното, захарта и солта.
- Разтворете маята в топлото мляко и добавете към сухите съставки. След което сложете яйцата, заквасената сметана и разбъркайте. Прибавете стафидите, заедно с рома/ракията, ванилията, екстракта лимон и екстракта портокал. Бъркайте за около 10 минути, до получаване на меко тесто. Покрийте с кърпа на топло място и оставете да втаса до удвояване на размера. (около 1 час)
- Размесете отново тестото, добавяйки мазнината. Покрийте с кърпа на топло място и оставете да втаса до удвояване на размера отново.
- Разделете тестото на 5 отделни равни части (кръгли хлебчета). Поставете ги върху хартия за печене и ги покрийте с фолио. Оставете ги да починат за около 30 минути.
- Използвайте ножица, за да разрежете кръст в средата на всяко хлебче. Намажете ги с жълтък и оставете за 10 минути.
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Печете за 30-35 минути. Докато са още топли, отново ги намажете с жълтък и поръсете със захар.
- Може да декорирате с нарязан бадем.
Намерете някои от нужните продукти тук: