Рецепти

Хърватски Великденски хляб

Великден по хърватски.


Съставки:

  • 750 гр. Брашно
  • 14 гр. Суха мая
  • 175 гр. Захар
  • Щипка Сол
  • 1 с.л. Ванилова паста
  • 150 гр. Рапична мазнина
  • 150 мл. Топло мляко
  • 90 гр. Заквасена сметана
  • 3 бр. Яйца
  • 1 бр. Жълтък
  • 40 мл. Ром/Ракия
  • 60 гр. Стафиди
  • 1 ч.л. Лимонов екстракт
  • 1 ч.л. Портокалов цвят екстракт

Начин на приготвяне:

  1. Накиснете стафидите в рома или ракията.
  2. В купа разбъркайте брашното, захарта и солта.
  3. Разтворете маята в топлото мляко и добавете към сухите съставки. След което сложете яйцата, заквасената сметана и разбъркайте. Прибавете стафидите, заедно с рома/ракията, ванилията, екстракта лимон и екстракта портокал. Бъркайте за около 10 минути, до получаване на меко тесто. Покрийте с кърпа на топло място и оставете да втаса до удвояване на размера. (около 1 час)
  4. Размесете отново тестото, добавяйки мазнината. Покрийте с кърпа на топло място и оставете да втаса до удвояване на размера отново.
  5. Разделете тестото на 5 отделни равни части (кръгли хлебчета). Поставете ги върху хартия за печене и ги покрийте с фолио. Оставете ги да починат за около 30 минути.
  6. Използвайте ножица, за да разрежете кръст в средата на всяко хлебче. Намажете ги с жълтък и оставете за 10 минути.
  7. Загрейте фурната на 180 градуса.
  8. Печете за 30-35 минути. Докато са още топли, отново ги намажете с жълтък и поръсете със захар.
  9. Може да декорирате с нарязан бадем.

Намерете някои от нужните продукти тук:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *