Лято е, имаме нужда от сладолед!
Съставки:
- 1 1/4 ч.ч. бита сметана
- 1 1/4 ч.ч. пълномаслено мляко
- 1/2 ча.ч. фина захар (известна също като златна пудра захар в Обединеното кралство)
- 2 с.л. Ванилия Nielsen Massey
- 3 бр. жълтъка
Начин на приготвяне:
- Загрейте сметаната и млякото на ниска температура, като разбърквате от време на време, докато почти започне да ври (ще видите няколко мехурчета на ръба). Спрете котлона и сложете ванилията вътре , оставете настрана за около 30 мин., за да може хубаво да се разтвори.
- Поставете жълтъците и фината захар в купа и бъркайте с електрически миксер за около 2 минути, докато сместа се сгъсти и придобие блед цвят.
- Изсипете около 1/2 ч.ч. от сметаната в яйчената смес, разбъркайте.
- През това време включете на слаб огън останалата част от крема, точно докато не заври.
- Свалете сметаната от котлона и добавете към нея яйчената смес.
- Поставете получената смес отново на котлона на слаб огън, като разбърквате непрекъснато с дървена лъжица за около 8-10 минути, до сгъстяване или докато сместа не остава по лъжицата. (Внимавайте да не заври, момента, в който започнат да се образува балончета, кремът би трябвало да е достатъчно гъст и за да не се пресече махнете тенджерата от котлона.)
- Вземете машината за сладолед и по нейни инструкции довършете сладоледа. Ако нямате такава, може да сложите сместа във фризера, но по този начин сладоледът ще се замрази на по-големи кристали.
Идеи: (Може да добавите:)
- Цветни, накиснати с ром, стафиди. (или най-различни сушени плодове)
- Прясна мента и тъмен шоколадов чипс.
- Натрошени бисквитки.
- Орехи.
Намерете Вашата ванилия тук: