Статии

ТОП 10 ползи на Авокадото

Като начало нека си изясним въпроса „Авокадото – плод или зеленчук?“

Това е голямо зрънце с едно семе. Въпреки че няма, типичния за другите плодове, сладък вкус, авокадото попада под определението за плод, което е „Сладкият и месест продукт на едно дърво или друго растение, което съдържа семе и може да се яде като храна„.

Заключение: Авокадото е плод. Това е едносеменно зрънце, което расте на дървета в по-топъл климат.

За разлика от другите плодове, които се състоят основно от въглехидрати, авокадото е една високо здравословна мазнина. Този плод е уникален и многобройните проучвания го доказват. Нека разгледаме ТОП 10-те ползи на авокадото.ТОП 10 ползи на авокадото!

 1. Изключително хранителен плод!

Авокадото е зелен, крушовиден плод, често наричан „круша от алигатори„. Той е богат на полезни мазнини, фибри и различни важни хранителни вещества. Тези дни, авокадото се превърна в невероятно популярна храна. Определяме го като суперхрана, което не е изненадващо предвид здравните му качества.

Ето някои от най-богатите хранителни съставки за (100 гр.):

Витамин К: 26% от дневната стойност (DV)

Фолат: 20% от ДВ

Витамин С: 17% от ДВ

Калий: 14% от ДВ

Витамин В5: 14% от ДВ

Витамин В6: 13% от ДВ

Витамин Е: 10% от ДВ


 1. Съдържа повече калий, отколкото бананите.

Калият е важен минерал, който повечето хора не получават. Авокадото има високо съдържание на калий, (100 грама съдържат 14% от препоръчителната дневна доза.)

 


 1. Високо съдържание на здрави мононенаситени мастни киселини.

Авокадото и маслото от авокадо са с високо съдържание на мононенаситена олеинова киселина, сърдечно-здравословна мастна киселина, за която се смята, че е една от основните причини за ползите за здравето на сърцето.


      4.  Зарежда Ви с фибри.

Авокадото е богато на фибри – около 7% от собственото си тегло, което е много високо в сравнение с повечето други храни. Фибрите могат да имат важни предимства за загуба на тегло и метаболитното здраве.


 1. Понижава нивото на холестерола и триглицеридите.

Многобройни проучвания показват, че яденето на авокадо може да намали рисковите фактори на сърдечно-съдовите заболявания като „лошо“ LDL и „добър“ HDL холестерол, както и кръвни триглицериди.


 1. Хората, които ядат авокадо, са склонни да бъдат по-здрави.

Едно диетично проучване (с данни от 17,567 участници) установява, че хората, които са яли авокадо, имат много по-висок прием на хранителни вещества и по-нисък риск от метаболитен синдром.


 1. Мазнините в тях могат да Ви помогнат да абсорбирате по-добре хранителните вещества от растителните храни.

Изследванията показват, че яденето на авокадо или авокадово масло със зеленчуци може драстично да увеличи броя на антиоксидантите, които приемате.


 1. Авокадото е заредено с мощни антиоксиданти, които могат да защитят очите Ви.

Лутеина и зеаксантина, са хранителни вещества, които са много важни за здравето на очите и намаляват риска от дегенерация на макулата и катаракта.


9.  Авокадото може да помогне за предотвратяване на рака.

Някои проучвания с епруветки показват, че хранителните вещества в авокадо могат да имат предимства при предотвратяването на рак на простатата и понижаване на страничните ефекти на химиотерапията.


 1. Яденето на авокадо може да Ви помогне да отслабнете.

Авокадото може да подпомогне загубата на тегло, като Ви държи дълго време сити и Ви кара да ядете по-малко калории. Също така има високо съдържание на фибри и ниско съдържание на въглехидрати, което може да насърчи загуба на тегло.


 Заключение:

Освен, че има:

 • Невероятен и богат вкус
 • Кремообразна и мазна текстура
 • Свойството да се комбинира и смесва идеално с други съставки.

Също така е изключително полезно!!! Ето защо е лесно да добавите този плод към вашата диета.


                                                                                                                         Написано благодарение на Healthline

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *