Статии

Захарта и как да я избегнем?

Много хора решават да се откажат от захарта, макар и не завинаги, но поне за няколко месеца. Дори да я избягвате в продължение на 1 месец, ще подпомогнете много за нулиране на нивата на кръвната захар и хормоните, изчистване на кожата, както и ограничаване на общата зависимост.

Ще има ли полза, ако замените един вид захар с друг? Не, дори и заместителите на захарта са захар. Затова най-добрата опция би била да тренирате тялото си, така че да намалите желанието за захар. Трябва да замените захарта със стевия и плодове.

 


Лоша захар

Ако сериозно планирате да избягвате бялата захар, за начало проверете етикетите, преди да консумирате нещо. На някои етикети може да пише „тръстикова захар“, „органична“ или „натурална“. Избягвайте тези продукти, доколкото е възможно. Тръстиковата захар, дори преработена, все още е форма на бяла захар и дори една щипка от нея може да повиши нивата на кръвната ви захар и хормоните.

Същият е случаят и с алкохола. Захарта, присъстваща и в алкохола, като неговата консумация може да накара тялото да произведе свръх дози инсулин. Това кара тялото да съхранява цялата допълнителна глюкоза под формата на мазнини. В резултат на това желанието ви за захар също се увеличава.

Много хора предпочитат виното като метод за релаксация след забързания ден, което в крайна сметка ще ви накара да жадувате за нещо сладко само след като отпиете няколко глътки. Така че, би било по-добре да се отдадете на здравословни алтернативи на захарта.

 


Подсладени плодови сокове

Да предположим, че сте избрали сок, приготвен от естествени съставки или зеленчукова смес и без добавена захар. Ще получавате всичко в правилните пропорции – антиоксиданти, витамини и т.н.

Но трябва също да знаете, че във всички сокове има голямо количество захар, независимо дали са от плодове или не. Това е така, защото всички тези сокове се нуждаят от много порции различни плодове, дори за една чаша. Също така съдържанието на фибри е относително ниско. Дори и да съдържа сок от зеле, ябълковият сок ще повиши нивото на кръвната ви захар, а гладът за богати на въглехидрати продукти като тестени изделия и хляб ще се увеличи.

Решението на този порочен кръг е или избирате сок, в който съотношението между зеленчуци и плодове е високо, или избирате смутита, за да получите малко фибри, протеини и мазнини.

 


Пчелен мед

Вашето тяло може лесно да смила меда в сравнение с тръстиковата захар. Това е така, защото пчелите вече са разградили захарта, присъстваща в меда. Някои други ползи за здравето от меда включват витамини, антиоксиданти, както и минерали. Това е добро средство за потискане на кашлицата, заедно с осигуряване на облекчение от алергии. -> Кестенов мед от Света Гора

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е, че една супена лъжица мед има около 23 калории и около шест грама захар. Докато от друга страна, в бялата захар има 16 калории и четири грама захар. Сравнително, медът има по-малко количество глюкоза и фруктоза. И все пак тези количества са достатъчни, за да доведат до скок в нивата на инсулин.

Суровият пчелен мед не преработен и също така съдържа естествени минерали.

 


Кокосова захар

Инулинът, който е пребиотично влакно, присъства в кокосовата захар. Това влакно забавя усвояването на глюкозата и се оказва подходящо за храносмилателната система. Освен това е чудесен източник на фитонутриенти, витамини и минерали. Това е вид нискогликемичен подсладител, защото в сравнение със захарта има по-ниско отрицателно въздействие върху кръвната захар.

Проучванията показват, че компонентите на кокосовата захар включват и трапезна захар, която е повече от около 75%. Останалите 25% са минерали и инулин. Вашите нива на глад и инсулин могат да бъдат много сериозно засегнати от тези количества глюкоза и фруктоза, присъстващи в кокосовата захар.

 


Кленов сироп

Кленовата захар се счита за един от най-добрите нерафинирани и естествени източници на захар на пазара. Той е богат на антиоксиданти и също така има някои полифеноли, които се борят с възпалението. Можете да разберете броя на антиоксидантите чрез техния цвят. Колкото по-светъл е цветът, толкова по-малък е броят на присъстващите антиоксиданти, а друго предимство на кленовия сироп е, че общото ниво на захар в него е много по-малко от меда. Нивото на фруктозата в кленовия сироп също е по-ниско.

Заедно с по-ниските захари, кленовият сироп има и по-малко витамини. Той е и по-малко сладък от меда. Така че, вие винаги сте склонни да използвате повече от него.

Използвайте го вместо захар или дори мед. По този начин ще можете да намалите и количество фруктоза.

 


Заключение

Ако искате да намалите приема на захар, можете да пропуснете заместителите на захарта и да намерите вкуса от други източници. Например, канелата и кокосът имат отличен сладък вкус и освен това нямат захар. Канелата може да компенсира плодовете и други по-сладки храни. Може да е и във вашето кафе, матча или смутита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *