Този кремообразен пудинг по автентична рецепта не може да бъде по-вкусен. Добавянето на малко бърбън или скоч не е строго традиционно, но определено придава завършеност. Изберете бърбън, за да подчертаете карамелизираните нотки на кафявата захар, или скоч за пикантно опушване.
Съставки
- 4 големи жълтъка
- 3 сл царевично нишесте
- ½ чл фина морска сол
- 165 гр тъмнокафява захар
- 1 сл масло
- 480 мл пълномаслено мляко
- 240 мл течна сметана
- 1 сл бърбън или шотландско уиски (по желание)
- 2 чл екстракт от ванилия
- Заквасена сметана, филирани бадеми, какао маса на стърготини, сол на люспи
Начин на приготвяне
- Поставете жълтъците, царевичното нишесте и солта в голяма топлоустойчива купа и разбъркайте, докато сместа стане гладка и няма бучки.
- В тенджера на средна температура сложете кафявата захар и маслото, като се бърка постоянно, докато кафявата захар се разтопи, 1 до 2 минути. Оставете да се готви, като бърка постоянно, докато сместа започне да мирише на горещ карамел и леко потъмнее, около 1 минута по-дълго. (Не спирайте да бъркате до край или сместа може да изгори.)
- Веднага изсипете млякото и сметаната в тенджерата. Продължете да бъркате без да спирате, докато буците се разтопят, 2 до 4 минути.
- Разбъркайте бавно около 1/2 чаша смес от гореща сметана в купата с жълтъците, разбивайки до гладка смес, след това разбъркайте останалата смес от гореща сметана. Изсипете яйчено-сметановата смес обратно в тенджерата и я поставете на умерен огън.
- Разбърквайте постоянно, особено около дъното и краищата на тенджерата, докато не заври напълно. (Не се притеснявайте за подсирването на яйцата. По-късно ще прецедите сместа.) Намалете топлината до средно ниска и гответе, като бъркате сместа непрекъснато, докато се сгъсти достатъчно, за да се натрупа плътно върху лъжицата, 4 до 7 минути . Ако в даден момент пудингът изглежда подсирен, разбъркайте, за да го изгладите.
- Прецедете сместа през фино сито в топлоустойчив съд или купа, след това добавете уискито или бърбъна и ванилията. За да предотвратите образуването на коричка, натиснете пластмасово фолио директно върху повърхността на пудинга. (Ако харесвате коричка, не покривайте пудинга, докато се охлади.) Охладете поне 2 часа, може и до 2 дни.
- Когато сервирате пудинга, гарнирайте отгоре със заквасена сметана, филирани бадеми, какао маса на стърготини и люспи морска сол.
Съвет: Уверете се, че сте докарали пудингът до пълно кипене, за да активирате царевичното нишесте. В противен случай може да не стегне. Ако някога сте попадали на течен пудинг, може би проблемът е бил в липсата на енергично кипене.
По рецепта на nytimescooking