Ядково мляко – изцяло веган, не притежава никакви съставки от животински произход.
Днес на био-щанда ще откриете страхотно разнообразие от вкусни и полезни храни и напитки. Едни от тях са растителните и ядкови млека. Нека видим какви алтернативи можем да открием на пазара или да приготвим сами и какви са техните полезни качества.
Соево
Соята е добър растителен източник на протеини. За разлика от останалите алтернативи, се отличава с двойно по-високо съдържание на белтъчини. Напитката има ниска калоричност и не притежава почти никакви захари. Идеална е за хора с непоносимост към лактоза, които искат да поддържат високопротеинова диета и се нуждаят от добър източник на енергия.Соята притежава всички необходими аминокиселини, които организма не може да синтезира сам. В нейното съдържание се откриват още:
- Карбохидрати;
- Калий;
- Магнезий;
- Калций;
- Омега 3 и 6 мастни киселини.
Как да изберем от магазина
Ако предпочитате да купите от магазина, внимателно прочетете съставките. Притесненията за ГМО соя още не са изчезнали, макар и произведените у нас продукти, в последните години, да са напълно натурални.
Как сами да си направим вкъщи
Нужни са Ви сурови соеви бобчета, които да накиснете за едно денонощие във филтрирана или минерална вода. След като набъбнат, се смилат с вода и варят в продължение на 30-40 минути. Образуваната пяна се изхвърля, а готовата напитка се прецежда и съхранява в хладилника.
Бадемово
Бадемите имат ниско протеиново ниво, а и фактът, че в състава на напитката има предимно вода, подсказва, че тя е диетична. Не съдържа никакви захари и има ниско въглехидратно съдържание. Идеална е по време на диета и за хора страдащи от диабет. Сравнена с останалите, има и най-ниска калоричност. Ако предпочитате обогатен състав, можете да откриете и предложения с добавени витамини и калций.
Как да изберем от магазина
Когато купувате обърнете внимание на количеството ядки използвани в състава – 5% до 7% Ви гарантират по-висока хранителна стойност и добър вкус
Как сами да си направим вкъщи
Бадемовото мляко се приготвя след накисване на ядките за 24 часа, докато омекнат. След това се смилат фино в блендер с добавена вода и прецеждат. Ще получите ароматен, освежаващ еликсир за смутита и шейкове.
*Този вариант на е удачен за хора с алергии към ядки, затова нека разгледаме останалите два.
Оризово
Тази алтернатива е най-богата на карбохидрати и има висока енергийна стойност. Тук няма опасност от възбуждане на алергия, а естественият му вкус е по-сладък от този на останалите. Оризовата напитка съдържа единствено витамин С и калций, но на пазара се предлагат и варианти с добавки. Тя има висок гликемичен индекс и рязко повишава нивата на кръвната захар, което я прави неподходяща за диабетици.
Как да изберем от магазина
Когато избирате не пропускайте да погледнете за добавени сгъстители, консерванти и съдържание на глутен.
Как сами да си направим вкъщи
Приготвянето е много лесно, необходимо е да сварите бял или пълнозърнест ориз докато омекне. Пасирайте и оставете да престои час, а след това е готов за прецеждане и консумация. По-желание добавете натурален подсладител или есенция.
Кокосово
Кокосовото мляко е най-екзотичното от всички. То е неутрален избор подходящ за всеки, тъй като не предизвиква алергии. Има сравнително високо съдържание на карбохидрати и мазнини. В него се откриват т.н. средноверижни наситени мастни киселини, които могат да подпомогнат контрола на теглото. Полезното му съдържание включва:
- Калций;
- Желязо;
- Магнезий;
- Фосфор;
- Калий;
- Натрий;
- Цинк.
Намира широко приложение в кулинарията, за приготвяне на различни шейкове и домашен веган шоколад.
Как да изберем от магазина
Винаги търсете продукт с био-произход и без консерванти. Предлагат се и гъсти, кремообразни разновидности, които съдържат естествен сгъстител – гума. Не купувайте продукти с изкуствени сгъстители и добавки.
Как сами да си направим вкъщи
Използвайте твърдата месеста част на кокоса и водата, която се съдържа във вътрешността. Нарежете кокоса и после фино смелете в блендер, с малко добавена филтрирана вода. След прецеждане, веднага е готово за консумация.
За кого са подходящи
Ядковите млека имат необикновен, много свеж и лек вкус. Те са идеална и понякога единствена алтернатива за хора с непоносимост към лактоза и захари. Растителните са подходящи за хора алергични към ядки. Предпочитани са от тези, които отхвърлят животинските или обработени продукти и разчитат на ползите от естествената храна. Подходящи са и за деца, но не и като основен източник на хранителни вещества. Добър избор са за всеки, който се придържа към диетично хранене.
Ако искате да научите още неща за полезните алтернативи, кликнете тук.