Рецепти

Пухкав Хумус

Съставки

  • 3 чаши Нахут
  • 2 скилидки чесън (може повече или по-малко по желание)
  • 1/3 чаша тахан
  • 1 ч.л. екстракт лимон
  • Морска сол
  • Екстра върджин зехтин

 


Начин на приготвяне

  1. Изцедете хубаво нахута и го пасирайте с кухненски робот, до получаване на гладка смес.
  2. Добавете останалите съставки и продължете да бъркат.
  3. Докато кухненският робот работи, добавете 2 кубчета лед и блендирайте за около 4 минути.
  4. Проверете и ако консистенцията е твърде гъста, стартирайте процесора и бавно добавете малко гореща вода. Блендирайте, докато достигнете желаната копринено гладка консистенция. В този момент можете да покриете и охладите хумуса за около час, преди да сервирате.
  5. Прехвърлете в купа за сервиране и гарнирайте със зехтин и каквото още пожелаете.
  6. Може да го косумирате с топъло хлебче, начос, краставици, тортила, чушки или нещо друго.

Съвети:

Консервиран или сух нахут? Ако се чудите как да направите кремообразен и пухкав хумус, е препоръчително да сготвите свой собствен нахут от нулата. Накиснете го добре за една нощ, на другият ден оставете нахута да къкри във вода за около 2 часа, докато се свари добре и омекне. Преваряването на нахута само малко ви дава по-кремообразен хумус! Така че, ако използвате консервиран нахут, оставете го да къкри за 20 минути в много вода, за да омекне още малко.

Обелете нахута. Корите от нахут са годни за консумация, но ако искате кремообразен хумус, обелете нахута и изхвърлете корите. Помага накисването на нахута в малко гореща вода с малко сода за хляб, премахва корите на нахута, нахут се обелва под течаща вода. Обелването на хумуса не променя вкуса, а само текстурата му.

Използвайте качествен тахан и достатъчно от него. Тахан паста е ключова съставка в автентична рецепта за хумус. Това ще добави тази богата консистенция и фин орехов вкус.

За пухкав хумус добавете кубче лед, докато разбърквате. Звучи лудо, нали? Кубчетата лед помагат за разбиване на хумуса в по-кремообразна текстура – нещо като прясно разбит сладолед.

Не бързайте! Оставете кухненския робот да работи за 4 до 5 минути.

Тествайте и ако е необходимо, добавете малко гореща вода през отварачката на кухненския робот, докато работи, за да продължите да изглаждате хумуса още повече, докато стане напълно кремообразен.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *