Лято вече настъпи, а тараторът, сладоледът, освежаващите напитки и динята май са неговите най-добри кулинарни приятели. Към тях ви даваме 10 интересни вариации таратор, за да имате вкусно и разнообразно лято.
Таратор с нахут
Към класическата рецепта за таратор добавете нахут (за 2 поции 1 чаша) Поставете всички съставки без зехтина в пасатор. След минута всичко ще е добило гладка консистенция и може да сервирате супата в 4 купички. Украсете с капки зехтин и при желание добавете краставица, нарязана на ситни кубчета.
Таратор с газирана вода
Може да приготвите таратора с газирана вода, за да има още по-освежаващ вкус или с кубчета лед – за да сте сигурни, че е перфектно охладен.
Жътварският таратор
Приготвя се вместо с килело мляко, с вода. В него се нарязва и пресен лук и се подкиселява с винен оцет.
Общ таратор
Вариант е да нарежете зеленчуците на ситно, да добавите кълнове – люцерна, кресон или тученица, и кисело мляко върху тях, а после всеки сам да си сипва толкова вода, колкото би искал да е гъстотата на таратора му. Поднася се в паничка, дълбока чиния, чаша или стъклен буркан.
Таратор с лешници
В класическата рецепта добавете печени лешници, вместо с орехи.
Таратор с кефир
В класическата рецепта добавете кефир, вместо кисело мляко
Таратор с мента
В класическата рецепта добавете ментови листа вместо копър
Молекулярен таратор
Таратора може да сгъстите с желатин или агар-агар, да го изсипете във формичка и след това да ядете с вилица.
Таратор с цвекло
Сварете червеното цвекло, докато омекне, отцедете го и го пасирайте. Разбийте киселото мляко заедно с вода и разбъркайте с пюрето от цвекло. Определено се харесва на децата.
Таратор с моркови
В класическата рецепта заменете краставицата със ситно нарязани моркови.