Статии

Модни думи на хранителните етикети и какво означават? (Част 2)

Независимо къде в супермаркета сте, ще ги видите модерни думи за здравословна храна: органични, без ГМО, антиоксиданти, многозърнести, без глутен, без царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза и много други. Тези фрази са щамповани върху продукти от всички нива на спектъра на здравословните храни, вариращи от барове до соди.

 

Въпросът е, че много от нас стават все по-съзнателни за здравето си , без всъщност да знаят значението на този „здравословен“ жаргон. В резултат на това често купуваме привидно добри за нас храни, които всъщност са също толкова лоши, колкото и стереотипните „нездравословни“ храни.

 


10. Супер храни “Superfoods”

Терминът „супер храна“ в основата си е предимно маркетингов термин. По принцип супер храни са храни с гъста хранителна стойност, които често се приветстват като полезни не само за здравето, но и притежаващи силата да предотвратяват или лекуват много заболявания. Според Cancer Research UK, благотворителна организация за изследване на рака, tерминът „супер храна“ има малко научна основа. Със сигурност е вярно, че здравословната, балансирана и разнообразна диета може да помогне за намаляване на риска от рак, но е малко вероятно някоя отделна храна да направи значителна разлика сама по себе си. Но това не означава, че ще навреди да ги вкарате във вашата „здравословна, балансирана и разнообразна диета“.

 


11. Глутен“Gluten”

Продуктите без глутен заливат пътеките на супермаркетите по-бързо, отколкото се продават най-новите смартфони. Но наистина ли хората знаят какво е значението им? Глутенът е общият термин за протеини, открити в някои зърнени култури. Тези протеини – особено глутенинът и глиадинът – помагат на храната да поддържа формата си и те са причината хлябът ви да е така мек и пухкав. Ако нямате непоносимост или чувствителност към глутен, няма реална причина да избягвате глутена.

 


12. Подхранени с трева “Grass-Fed”

От малки знаем, че всички крави пасат трева, това не винаги е така в земеделието на животни. Обикновено кравите се държат в клетки, хранят се с неестествена диета с царевица и соя, базирана на зърнени култури, разболяват се и им се инжектират хормони на растежа, стероиди и антибиотици. Резултатът е говеждо или мляко с високо съдържание на възпалителни наситени мазнини. Но разфасовките от крави, които се хранят с трева имат по-малко калории от конвенционалното месо и съдържат по-високи нива на здравословни за сърцето омега-3 мастни киселини и два до пет пъти повече CLA (конюгирана линолова киселина). CLA, е вид естествена мастна киселина, свързана с различни ползи за здравето, включително подкрепа на имунната и възпалителната система, подобрява регулация на кръвната захар, намалява телесните мазнини, намалява риска от инфаркт и поддържа чиста телесна маса.

 


13. ГМО “GMO”

Въпреки че ГМО – генетично модифицирани организми – се превърна в обичайно понятие, повечето хора все още не знаят какво точно означава. Ако видите продукт с етикет „Не-ГМО“ или „Без ГМО“, това означава, че използваните съставки не са от организми, чийто генетичен материал е бил манипулиран или променен в лаборатория. Терминът не се регулира от правителството, а от организация с нестопанска цел, наречена „Проектът без ГМО“.

 


14. Без клетка или свободно отглеждани “Cage-Free or Free-Range”

Той предизвиква снимки на пилета, които тичат на свобода, но това не винаги е така. Обикновено без клетка означава само, че пилетата са затворени в плевня без достъп на открито. Свободното отглеждане означава, че плевнята има врата, която позволява на пилетата да излизат навън, но рядко я използват. Ако сте загрижени за лечението на животни и по-висококачествените яйца, потърсете отглеждани на пасища и органични яйца.

 


15. Направено с истински плодове “Made with real fruit”

Често ще видите това на плодови сокове или дори на желирани бонбони, но това не трябва да ви кара да мислите, че продуктът е здравословен. Често пъти се използва концентрат от плодов сок, който няма почти нищо общо с целият плод. Концентратите на плодови сокове са с високо съдържание на фруктоза – молекула захар, която тялото ни превръща в мазнини и възпалителни съединения по-лесно, отколкото глюкозата. Може би се чудите: „Защо е толкова зле, ако естествено се намира в плодовете?“ Отговорът е, че плодовете съдържат много по-малко от него на порция, не забравяйте, че това е концентрат.

 


16. Омега-3 “Omega-3”

Вероятно сте запознати с термина по отношение на риба и рибено масло, но вероятно сте го виждали да се използва и със семена и зеленчуци. Какво означава? Ето основите: Омега-3 са клас полиненаситени мастни киселини, което всъщност просто означава, че са течни при стайна температура. Помислете за рибено масло в сравнение с предимно „наситени“ мазнини като масло. Известните омега-3 мастни киселини се предлагат в 11 различни форми, но само три са от съществено значение за хората: ALA на растителна основа, DHA на базата на риба и EPA . Доказано е, че те помагат за намаляване на възпалението, нивата на холестерола, телесните мазнини и глада, могат да помогнат за смекчаване на симптомите на артрит и астма, да предпазят мозъка ви от увреждане поради диета с високо съдържание на захар и да минимизират риска от болестта на Алцхаймер и депресия.

 


17. Ябълков оцет “ACV”

ACV e пълно с оцетна киселина, съединение, което забавя изпразването на стомаха, за да ви държи сити по-дълго. Една лъжичка на ден ви дава допълнително желязо, енергия, витамини от група В, детоксикиращи фенолни съединения, подпомага храносмилането ензими и насърчава здравословното храносмилане, насърчавайки растежа на добрите бактерии в червата.

 


18. Пълнозърнести храни “Whole Grain & Whole Wheat”

Ето вашия едноминутен урок по биология за деня: Зърнените култури – като пшеница, ръж, овес и ечемик – са наистина ядливи семена от треви. Всяко цяло семе е съставено от множество слоеве, заобикалящи зародиша / ембриона, като ендосперма, трици и обвивка5 5н. Когато зърното се рафинира, както е при бялото брашно и белия ориз, обвивката и външните слоеве на зърното се отстраняват. Проблемът с това е, че тези защитни слоеве са богати на хранителни вещества, особено енергизиращи витамини от група В и  храносмилането фибри. Освен твърдата външна обвивка, пълнозърнестите храни са в комплект с първите три слоя. Ако даден продукт казва „направен с пълнозърнести храни“, той все още може да съдържа по-голямата част от бяло брашно. Уверете се, че на етикета е посочено „100% пълнозърнесто“, за да се възползвате от предимствата на храни с високо съдържание на фибри!

 


19. Многозърнести храни “Multigrain”

За съжаление, надпис върху етикета „многозърнест“  е почти толкова достоверно, колкото че земята е плоска. Терминът просто означава, че има различни видове зърнени култури, обикновено тези от нестабилния, рафиниран сорт като царевично и пшенично брашно. Освен това много производители просто използват добавени багрила, за да изглеждат продуктите им по-естествени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *