Статии

Модни думи на хранителните етикети и какво означават? (Част 1)

Независимо къде в супермаркета сте, ще ги видите модерни думи за здравословна храна: органични, без ГМО, антиоксиданти, многозърнести, без глутен, без царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза и много други. Тези фрази са щамповани върху продукти от всички нива на спектъра на здравословните храни, вариращи от барове до соди.

 

Въпросът е, че много от нас стават все по-съзнателни за здравето си , без всъщност да знаят значението на този „здравословен“ жаргон. В резултат на това често купуваме привидно добри за нас храни, които всъщност са също толкова лоши, колкото и стереотипните „нездравословни“ храни.

 


1. Органичен “Organic”

Органично сертифицираните крави, например,  трябва да прекарват поне четири месеца в годината на пасища, фуражите им се отглеждат без химически торове, пестициди или генетично модифицирани семена, а кравите не се третират с хормони или антибиотици. Що се отнася до продукцията, растенията се третират само с фунгициди, пестициди или хербициди, които USDA  (Министерство на земеделието САЩ) счита за безопасни.

Струва ли си парите? Проучване от 2016 г., публикувано в British Journal of Nutrition, установява, че органичните млечни продукти и месо съдържат около 50 процента повече имуно, кардио и невропротективни омега-3 мастни киселини, отколкото конвенционалните животни, хранени със зърнени храни. Отделно проучване от 2014 г., публикувано в същото списание, установи, че органичните култури имат значително по-високи концентрации на антиоксиданти и други потенциално полезни съединения. Ще предостави ли това някаква хранителна или здравословна полза на потребителя? Проучване на Annals of Internal Medicine казва „да“ – изследователите установяват, че яденето на органични продукти и месо намалява поглъщането на пестициди и намалява излагането на устойчиви на антибиотици бактерии.

 


2. Изцяло естествено “All-Natural”

Терминът „естествен“ обикновено се разбира погрешно и се тълкува погрешно – вероятно защото твърдението не е регламентирано от FDA ( агенцията по храните в САЩ). А кои храни се считат за естествени тогава – „Храната не трябва да съдържат добавен цвят, изкуствени аромати или синтетични вещества“. Така че, всъщност, просто нищо, което не бихте очаквали да намерите в храните, които купувате. Разгледайте списъка на съставките, ако наистина искате да разберете дали това, което слагате в устата си, всъщност идва от природата.

 


3. Изкуствени “Artificial”

Когато видите продукти, които казват нещо като „без изкуствени добавки“, това означава, че наистина няма „изкуствени“ съставки включени във вашата здравословна храна – ура! Според FDA изкуствените съставки са тези, които не се срещат в природата и следователно трябва да бъдат синтетично произведени като изкуствени съставки. Те също така обясняват, че някои от тези съставки са „намерени в природата“, но те могат да бъдат произведени „по-икономично“, когато се произвеждат изкуствено.

 


4. Без захар “Sugar free”

Единственото значение на тези две думи е, че продуктът няма рафинирана тръстикова захар. Това не означава, че храната няма други „естествени“ подсладители като сироп от агаве или кафяв ориз, изкуствени подсладители или захарни алкохоли. Въпреки че някои от тези подсладители са безвредни, фразата „без захар“ със сигурност е подвеждаща.

 


5. Пробиотик “Probiotics”

Пробиотиците са живи бактериални култури, които консумираме естествено в непастьоризирани ферментирали храни. Смята се, че те са полезни за цялостното ни здраве чрез предполагаемата им способност да възстановят правилния баланс на червата. Въпреки това науката, която стои зад тях, все още не е доказала как или дали живите пробиотици оцеляват в суровата среда на стомаха. Всъщност FDA все още не е одобрила използването на пробиотични добавки за лечение на здравословни проблеми

 


6. Пребиотици “Prebiotics”

След като вече знаете за пробиотиците, е време да научите и за пребиотиците. Това е група въглехидрати, по-специално разтворими фибри, които преминават през дебелото черво неразградени, като си проправят път до червата. Там те се усвояват от бактериите, които живеят в червата (пробиотиците). Пребиотиците насърчават здравето на червата, като подпомагат здравето на пробиотиците, което от своя страна може да ви помогне да усвоите основни хранителни вещества, да поддържате апетита под контрол, да намалите възпалението и да регулирате телесното тегло.

 


7. Функционални “Functional”

Още един нерегламентиран термин, който търговците използват, за да ви накарат да закупите продукт. Функционалните храни са наречени „функционални“ от експертите, просто защото имат ползи за здравето, освен че ви пълнят с калории. Добра разлика е, ако ги сравнявате с бързо хранене, но в противен случай почти всички пълноценни храни могат да се считат за „функционални“. Въпреки това, търговците ще твърдят, че тези храни насърчават здравето, като помагат за намаляване на риска от заболяване, подпомагат храносмилането, подобряват усвояването на хранителни вещества, стимулират метаболизма или ви помагат да отслабнете.

 


8. Отглеждани на пасища “Pasture-raised”

Въпреки че това твърдение със сигурност звучи сякаш е регулирано, терминът е технически съставен от марка храни. Продуктите, отглеждани на пасища, не изискват проверка от трети страни или инспекция във фермата. Твърдението „отглеждани на пасища“ звучат така, сякаш животното е изживяло целия си живот на паша, това не винаги е така. Ако искате да купите млечни продукти или говеждо месо от крави, които са били на 100 процента хранени с трева, най-добре внимателно проверете какво твърди производителя относно „хранене с трева“.

 


9. Сертифициран преходCertified Transitional”

Засега вероятно ще намерите това сертифициране само за продуктите на Kashi (https://www.kashi.com/en_US/home.html), тъй като програмата всъщност се спонсорира от марката за здравословни храни. Целта е да се подпомогнат фермерите, които преминават към биологично сертифициране – процес, който отнема три години. Kashi се надява да подкрепи ферми, които се борят да получат това биологично сертифициране, тъй като е необходимо много време, усилия и пари за придобиването му. Значката „Сертифициран преход“ ще символизира стоки, произведени по най-високите стандарти по време на прехода на фермер към биологично земеделие, като същевременно им плаща справедливи заплати. Звучи добре!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *