Статии

Модни думи на хранителните етикети и какво означават? (Част 3)

Независимо къде в супермаркета сте, ще ги видите модерни думи за здравословна храна: органични, без ГМО, антиоксиданти, многозърнести, без глутен, без царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза и много други. Тези фрази са щамповани върху продукти от всички нива на спектъра на здравословните храни, вариращи от барове до соди.

 

Въпросът е, че много от нас стават все по-съзнателни за здравето си , без всъщност да знаят значението на този „здравословен“ жаргон. В резултат на това често купуваме привидно добри за нас храни, които всъщност са също толкова лоши, колкото и стереотипните „нездравословни“ храни.

 


20. Царевичен сироп с висока фруктоза “High Fructose Corn Syrup”

Високофруктозният царевичен сироп (HFCS) е подсладител, създаден чрез добавяне на ензими за разграждане на царевицата до захар. Царевичният сироп традиционно е по-висок процент глюкоза, отколкото фруктоза, проблема е, че тялото ви разгражда фруктозата по различен начин от глюкозата и не може да използва толкова много за енергия. Резултатът от тази разлика е, че високият прием на фруктоза е свързан с повишени нива на липиди в кръвта (което е свързано с повишен риск от атеросклероза и сърдечни заболявания), мастни чернодробни заболявания , затлъстяване и по-нисък „добър“ HDL холестерол. В крайна сметка: избягвайте подсладителите с високо съдържание на фруктоза.

 


21. Колаген и желатин “Collagen and Gelatin”

Вероятно сте чували „колаген“ като модната дума, която често се свързва с кремове за лице против стареене, но това, което може би не знаете, е защо е толкова желан в здравната общност. Основният протеин, открит в кожата ви, колагенът е отговорен за поддържането на кожата ви блестяща и млада. Но колагенът не е само за вашата кожа; също така е от съществено значение за здравето на ставите, костите и кръвоносните съдове и дори е установено, че лекува лигавицата на червата, като помага да се предотврати изтичането на хранителни токсини във вашата система. Един от най-добрите хранителни източници на колагена е именно желатина – който се намира в костите и сухожилията на животните. Ще го намерите във всичко – от костен бульон до тези рецепти за колаген.

Рецепта за ягодови бонбони с колаген и камбуча


22. Антиоксиданти “Antioxidants”

Този термин се среща навсякъде – от кутии със зърнени храни до енергийни напитки. Но наистина ли знаете какво представляват антиоксидантите и защо са полезни за вас? Ако не, ние сме тук, за да обясним. Антиоксидантите са съединения, които действат като най-добра защита на тялото ни срещу причиняващите болести, свободни радикали. Свободните радикали се образуват като страничен продукт от храносмилането, както и от токсините в околната среда. Когато те останат нерегулирани, тези свободни радикали могат да увредят вашите клетки и ДНК, ускорявайки всичко от стареенето до рака. Като цяло антиоксидантите са доста добри за вас, но предлагаме да се стремите да ги извличате от цели плодове и зеленчуци, зелени чайове и дори кафе – и по-малко от „фалшификати“ като „зърнени храни, богати на антиоксиданти“.

 


23. Спирализирано “Spiralized”

Не, този термин не се отнася само до това как се чувствате, след като сте се разхождали в увеселителен парк. Това е и метод за нарязване на зеленчуци със специфичен уред за готвене, наречен спирализатор. Превръща почти всякакви зеленчуци в изкуствени юфка само с манивелата на дръжката! Ние сме фенове на тази тенденция, защото спирализираните зеленчуци са един от лесните начини за намаляване на калориите!

 


24. Занаятчийски “Artisanal”

Дали сме само ние, или четенето на думата „занаятчийски“ ви кара да мислите за майстори, които се занимават с чукове и други подобни? Или може би готвачите сложно измерват и изсипват съставките в купа за смесване, внимателно бъркат сместа и след това замесват хляба на ръка. Точно това искат да мислите. Какво означава занаятчийски? По дефиниция продукт, произведен в ограничени партиди по традиционен или немеханизиран начин. Ако не можете директно да попитате човека, който е изработил този продукт, значи това не е нищо повече от маркетингова тактика.

 


25. Аквафаба “Aquafaba”

Вече знаете, че има много начини да ядете нахут, но добавете още един към списъка си. Съвсем наскоро може би сте виждали тази дума – аквафаба – в новата веган майонеза на сър Кенсингтън, творчески наречен „Fabanaise“. Но знаете ли какво е това? Тази нова съставка е просто прецедената течност от кутия нахут. Всъщност сър Кенсингтън дори получава своята аквафаба от базираната в Ню Йорк компания Hope Hummus, която все още използва консервиран нахут в техния вкусен хумус! Поради нишестената текстура на течността, тя е перфектен заместител на вегански яйца. В хранително отношение обаче аквафаба не е толкова забележителна.

 


26. Бисфенол А “BPA”

Искът „BPA Free“ често се среща във вашите бутилки с вода и в кутиите ви, но какво точно е това? Бисфенол А е химикал, използван за предотвратяване на директния контакт на храните с металните кутии, в които се съхраняват; по този начин не получавате онзи блестящ оттенък на метален вкус с всяка хапка от зърната ви. Недостатъкът: това е вредно за вашето здраве. Изследванията показват, че консумацията на бисфенол А може да накара при мъжете да растат гърди и дори да увеличи риска от диабет, астма, ADHD, някои видове рак, безплодие и затлъстяване – дори при тези, които поглъщат малко количество. Най-добрият начин да не консумирате бисфенол А е – винаги, когато е възможно, купувайте продукти, продавани в стъклени буркани или картонени кутии, и стойте далеч от тези храни, обвързани с BPA.

 


27. Лакални “Local”

Когато ядете храни, които са локални или според сезон, те често са по-достъпни, по-свежи и пълни с най-голямо количество вкус и хранителна стойност и също така правите добро за вашата общност! Подкрепяте местните ферми и местната икономика, помагате на фермерите да си изкарват прехраната.  Конгресът прие закон през 2008 г., за да се определи една храна като местна, тя трябва да отговаря на следната характеристика „общото разстояние, до което се транспортира продуктът, да е по-малко от 650 км. от произхода на продукта“ или „държавата, в която продукт се произвежда.

 


28. Бронирано кафе Bullet proof

Bullet proof е метод за пиене на кафе, популяризиран от Дейв Аспрей, основател и главен изпълнителен директор на Bulletproof. Но всъщност има богата история, вкоренена в африканските и тибетските култури. Добавянето на несолено масло – или кокосово масло – към вашето кафе помага да се задържи гладът, да се предотврати апетита, да се стабилизира кръвната захар и дори да се забави отделянето на кофеин в тялото ви, така че да получавате постоянен поток от енергия . Тази смес е идеална от време на време, когато знаете, че ще прекарате цялата сутрин в срещи. Внимавайте с консумацията на мазнини, защото 1 супер лъжица кокосово масло съдържа 120 калории.

Рецепта за Брониран Детокс с матча и куркума

 


29. Студено варене „Cold brew“

Това не е просто някакво студено кафе. Вместо да се смилат зърната кафе, да минат през гореща вода и да се поднася с много лед, „студеното варене“ се прави в студена вода за продължителен период от време, обикновено за една нощ. Теорията зад нея е, че горещите температури извличат някои нежелани вкусови елементи – по-специално горчивите масла и киселини. За съжаление, две силно търсени съединения в кафето – кофеин и антиоксиданти – също изискват извличане на високи температури, така че вашата чаша студено варено кафе ще съдържа по-малко от здравословните неща. Решение на един експерт по кафе? Варете горещо, за да извлечете напълно хранителните вещества и незабавно охладете, за да защитите вкуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *