Статии

Замразени храни – Какво трябва да знаем?

На всеки му се е налагало да замразява храна , било то защото сме сготвили повече, защото ще пътуваме или просто защото да направим зимнина ни е в кръвта. Предлагаме лесно и удобно ръководство, което да отговори на най-често задаваните въпроси относно замразяването на храна.

Открийте как да замразите храната, колко дълго може да седи във фризера и как да я приготвите после.

 


Замразяване на плодове и зеленчуци

Морковите

Суровите моркови стават странно гъбести, когато се размразят – водата в клетките им се разширява, което разрушава структурата им. Единият начин е или да ги нарежете и замразите сурови, като след това ги изпържите; или ги нарежете, сгответе до полуготово и след това замразите на порции. Ако замразите парчетата върху поднос и после сложите в плик,  те лесно ще се отделят, когато дойде време да ги използвате.

Броколи

Нарежете броколите на цветчета и гответе до полуготово, оставете да изстинат, сложете ги върху поднос и замразете. След като замръзнат добре, ги пренесете в плик.

Банани

Обелете и нарежете банан на слайсове, а след това замразете върху тава за да избегнете слепване. След това прехвърлете в плик и използвайте за смутита директно замразено или в печива, овесени ядки и други закуски.

Берита

Замразявайте ги върху тава като се уверите, че са напълно сухи преди да влязат във фризера. След размразяване 90% от плодовете винаги омекват.

Картофи

Суровите картофи не замръзват добре по същата причина като морковите. Нарежете ги както предпочитате и гответе до полуготовото като замразите на порции. Друг начин е да направите пюре, само от картофи и да го замразите. Отново е добре да замразите върху тава и после да прехвърлите в плик. По желание можете да ги замразите овкусени с масло/зехтин , подправки, чесън и след това да ги изпечете от замръзнало.

Маруля и зеле

Не се препоръчва замразяване

Лук

Можете както да нарежете и замразите лука суров, така и да го изпържите и да замразите запържените парчета.

Заготовка за супи и ястия

Нарежете на ситно равни количества суров морков, целина и лук и ги смесете. Замразете върху тава и прехвърлете в плик, за бърза основа на всякакви ястия.

 


Млечни/яйца

Прясно млякото

Всеки вид прясно мляко може да бъде замразено, като това не променя вкуса или консистенцията му след размразяване. Внимавайте да замразявате течности в пластмасови съдове, тъй като при замръзване течността  се разширява и ако няма достатъчно въздух в бутилката, може да се спука. Оставете в хладилника да се размрази.

 

Яйца

НЕ замразявайте яйцата с черупката. Разбъркайте като за омлет или ги чукнете и внимателно изсипете в голяма форма за лед или мъфини, и замразете така. Имайте предвид, че размразения белтък може да не се разбие така добре като пресния.

 

Сирене/кашкавал

Настържете сирене и го опаковайте в пликчета с цип, като оставите повече място. Може да добавите нишесте за да не се слепне сиренето. Твърдите сирена и кашкавали замръзват по-добре от меките.

 

Кисело мляко

Киселото мляко може да замразите направо в кофичката или на порции във формички за мъфини. Оставете в хладилника за една нощ преди да използвате.

 

Масло

Можете да замразите масло направо в пакетчето. Настържете от замразено за тесто на печива или похлупете с топла чаша парчето масло за по-бързо размразяване.

 


Топ 10 съвета когато замразявате храна

Независимо дали имате сандък или вертикален фризер, принципите на успешното замразяване са едни и същи.

  1. Охладете храната. Почти всяка една готвена храна може да бъде замразена. Охладете я и поставете във фризера в добре уплътнена кутия. Консумирайте в рамките на няколко месеца.
  2. Не замразявайте отново вече размразена храна. Бактериите се развиват бързо когато храната се размразява, особено ако не я държите в хладилник по време на процеса. Добре е, да ядете размразената храна в рамките на 2-3 дена. Ако решите отново да я замразите, повечето качества на храната ще изчезнат, както и най-вероятно добрата и структура (ще стане суха, ронеща се, много мека и тн.).
  3. Пълният фризер е по-икономичен за работа,тъй като студеният въздух не трябва да циркулира толкова много, така че е необходима по-малка мощност. Ако имате много свободно пространство, напълнете наполовина пластмасовите бутилки с вода и ги използвайте, за да запълните празнините. Освен това напълнете фризера с ежедневни предмети, които сте длъжни да използвате, като нарязан хляб или замразен грах.
  4. Обвивката е важна. Уверете се, че сте увили правилно храната или сте я поставили в добре запечатани пликове/кутии, за да не „замирише“ на хладилник.
  5. Ако се съмнявате, изхвърлете го. Противно на това, което много хора мислят, замразяването не убива бактериите. Ако не сте сигурни колко време нещо е седяло замръзнало или сте по-предпазливи, не рискувайте – изхвърлете го.
  6. Останете свежи. Целта на замразяването е да оставите храна свежа. Замразявайте пресни, сезонни храни, на които искате да запазите витамините и минералите.

Какво не трябва да се замразява?

  • Твърдо сварените яйца стават гумени.
  • Зеленчуците с високо съдържание на вода, като маруля, краставица, тиквичка, бобови кълнове и репички стават кашави.
  • Билки, като магданоз, босилек и лук са чудесни за включване в ястия, но след размразяване няма да са добри чисти за гарнитури.
  • Сосове на основата на яйца, като майонеза ще се пресекът.

 

Колко време можем да държим във фризера?

Плодове и зеленчуци:
Зеленчуци: 12 до 24 месеца
Плодове: 12 до 24 месеца
Сокове и концентрати от сокове: 12 до 24 месеца
Приготвени смутита: 3 месец

Месо:
свинско/ агнешко/ пилешко/ телешко: 12 до 24 месеца
мляно месо: 6 месеца
Колбаси: 3 месеца

Риба

Мазни риби (сьомга, скумрия, сардини): 6 месеца
Постни риби (тилапия, камбала): 12 месеца
Готвени риби: 6 месеца
Черупчести: 6 месеца

Млечни продукти и яйца:
Мляко: 6 месеца
Масло: 12 месеца
Яйца (без черупки): 2 месец
Твърдо сирене: 12 месеца

 

Други:

Готвено: 12 месеца

Бисквити/печива : 10 месеца

Торта: 3 месеца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *