Загрейте фурната до 400 градуса. Напълнете чайник с вода и оставете да заври.
Около сантиметър под горната част на „раменете“ на тиквата, мястото, където ще бъде изрязано, за да се издълбае фенер, да се отреже капак от горната част на тиквата и да се остави настрана. Отстранете семената и влакнестата плът отвътре.
В голяма тенджера на средно-слаб огън загрейте мазнината и задушете лука, докато омекне. Добавете 2-те пресовани скилидки чесън и задушете за 30 секунди. Разбъркайте боровинките, джинджифила, бахара, шафрана и портокаловата есенция. Добавете ориза и разбъркайте, докато стане лъскав. Налейте бульона и оставете да заври. Покрийте и намалете топлината възможно най-ниско. Гответе 15 минути. Междувременно разтрийте вътрешността на тиквата с нарязана скилидка чесън и натрийте с малко сол на вкус.
Когато оризът се готви за 15 минути, той ще бъде влажен и не много пухкав. Поставете сместа в тиквената кухина. Натиснете здраво капака отгоре. Може да седи над плънката малко като надут корк. Увийте тиквата с двоен слой фолио, за да я предпазите от контакт с вода по време на печене. Поставете в тиган за печене и добавете вряща вода към тигана.
Печете тиквата около 1 1/2 часа докато омекне, когато се пробие с нож (aко има съпротива при пробиване на тиква, оставете повече време за печене.) За да сервирате, извадете тиквата от тигана и я оставете да почине за около 10 минути. Премахнете фолиото и поставете тиква върху чиния за сервиране. Нарежете на сегменти като торта.