Октомври е месеца на тиквата, знаехте ли, че в САЩ именно този месец се добиват около 800 млн. тикви. Нека разнообразим класическата печена тиква, като споделим с вас рецепта пълна с екзотично подправки, комбинацията на които води до съвършенство.
Съставки
- ½ чаша (125 гр.) сметана
- 2 с.л. (25 гр.) кафява захар
- ½ ч.л. канела на прах
- ¼ ч.л. джинджифил на прах
- ¼ ч.л. прясно настъргано индийско орехче
- 3 с.л. (45 гр.) вода
- 1 ½ ч.л. (5 гр.) желатин
- 1/2 чаша (100 гр.) захар за карамела, плюс допълнителни 3 с.л. (45 гр.) за белтъците
- 10 мл. лимонова есенция
- 1 чаша (290 гр.) тиква, може обикновена консервирана тиква (без подправки) или пюрирана печена зимна тиква
- 3 белтъка
- ⅛ ч.л. крем тартар
- ¼ чаша (30 гр.) печени лешници, нарязани на ситно или натрошени
Начин на приготвяне
- Разбийте сметаната, докато се образуват меки върхове. Охладете в хладилника до готовност за употреба.
- Смесете кафявата захар, канелата, джинджифила и индийското орехче в малка купа.
- Поставете 2 с.л. вода в малка купа и поръсете желатина отгоре. Разбъркайте, след това го оставете да престои, докато правите карамела.
- Намерете купа, която е достатъчно голяма, за да можете да потопите дъното на тенджерата си в нея. Напълнете с един сантиметър ледена вода и поставете на страни. Поставете 1/2 чаша (125 гр.) захар в средна тенджера, за предпочитане от неръждаема стомана. Добавете останалата супена лъжица вода и лимоновия сок и внимателно разбъркайте.
- С помощта на мокра сладкарска четка почистете отстрани на тенджерата, така че да няма кристали захар, които могат да доведат до задържане на карамела. Включете котлона на средна сила и загрявайте, докато захарта се разтвори и сместа стане със светло карамелен цвят, 4 до 5 минути. Не бъркайте, но от време на време внимателно почиствайте страните на тигана. Не позволявайте на карамела да стане по-горещ от 325 градуса. Веднага след като достигне тази температура и стане златистокафяв, отстранете от котлона и потопете дъното на тенджерата в купата със студена вода, за да спрете карамела да се нагрява допълнително. Оставете в купата, докато балончетата отшумят.
- С помощта на топлоустойчива шпатула внимателно разбъркайте сместа от кафява захар в горещия карамел. Може да се издуе, така че бъдете внимателни. Добавете омекотения желатин и разбъркайте, за да се разтвори. Разбъркайте и тиквата и прехвърлете в голяма купа за смесване.
- Разбийте белъците, докато започнат да се пенят, и добавете крема тартара и 1 с.л. захар. Разбийте със средна скорост и добавете останалата захар на бавен, постоянен поток. Разбийте, докато белтъците се стегнат и блестят, около 2 минути. Внимавайте да не прекалите.
- Изсветлете топлата тиквена смес, като добавите една трета от разбитите белтъци. Изсипете останалите белтъци отгоре и внимателно ги загладете с помощта на гумена шпатула. Изсипете разбитата сметана.
- Най-лесно е да напълните чашите, ако използвате сладкарска торба с широк кръгъл връх. Разпределете муса в 8 чаши, използвайте малки чаши за вино или чаши за уиски. Отгоре поръсете смлените лешници. Ако желаете, направете 2 слоя от лешниците. Напълнете половината количество мус от тиква, който ви е необходим за всяка порция, в чашите, след което поръсете слой лешници, след това добавете останалата смес отгоре с друг слой. Покрийте чашите и оставете в хладилник за поне 2 часа и за предпочитане за една нощ.