Статии

Вода – видове и ползи

Водата е живот. Без вода няма живот.


Знаехте ли, че…

75 % от човешкото тяло е течност. Ако загуби, дори 1/10, от водното съдържание на  организма, човек умира. Водата участва в дишането, храносмилането, смазва сухожилията и ставите и охлажда, чрез нея се изхвърлят отпадъчни продукти от организма, участва в отделителната система. Както виждаме няма дейност, или система в организма, която да не зависи от водата.

Освен, че е основна и изключително важна съставна част на нашия организъм, водата е и мощно средство за лечение. Това са открили хората от древни времето. Лечение чрез вода, под формата на пиене, къпане или топене е широко застъпено във всички практики и учения, свързани със здравословния начин на живот.

 


Ползи от водата.

> Водата подпомага обмяната на веществата в метаболизма и това води до изхвърляне на вредните утайки и шлака от нашия организъм.

> Тя разтваря мазнините, също така и премахва излишните килограми.

> Пиенето на вода, води до изпотяване и изхвърляне на вредните токсини от организма.

> При вирусни заболявания, водата разрежда концентрацията на вируса и неговото действие отслабва, а микробите направо умират.

> Когато сме нервни или стресирани една чаша вода ни успокоява и възвръща нормалното функциониране на нервната система.

> Светена вода
За нея говорят много както езически, така и христянски обичаи и ритуали. Всички сме чували за светената вода. Много хора вярват, че тя лекува от болести, отмива грехове, благославя и предпазва от лоши енергии. Водосвет, е обред, при който водата се освещава от свещеник чрез потапяне на кръст в нея. Този обред е свързан с кръщаването на Исус Христос и неговите магически сили.

> Мълчана вода
Широко използвана в много древни бългаски обичаи. Мълчаната вода се налива от чист извор и се пренася до мястото на ползване в пълно мълчание. Това гарантира, че нейната енергийна структура остава чиста и  непроменена. След това тя може да бъде използвана за съответните цели – при сватба, раждане, кръщене, като и болест, чистене от зли сили, за здраве, за любов  и благоденствие.

Качествата на водата и ползата от нейното пиене са безспорни, но колко, кога и каква вода може да пием.


Видове вода.

Минерална вода
Водата, която всеки от нас пие в ежедневието си. Високото съдържание на минерали я правят полезна при различни видове заболявания. Мислим си, че това е нещо, което не може по никакъв начин да ни навреди. Дали това е така наистина – НЕ! Пиейки само нея може да пренаситите организма си с минерали, а това, от своя страна, да рефлектира негативно върху бъбреците.

Изворна вода
Тя е напълно естествена. Не съдържа високо ниво на минерализация, което има хубава и лоша стана. Както разбрахме – минерали са полезни, но те не могат да бъдат усвоени от организма на бебетата и малките деца. За разлика от минералната, консумирайки само изворна вода не би могло да Ви навреди по никакъв начин на здравето.

Трапезна вода
Единствената разлика при нея е, че задължително подлежи на обработка! Тя е изкуствено създаден продукт,съобразен с качествата и изискванията на човешкият организъм. Като изключим този факт, трапезната вода не се различава по нищо от минералната или изворната вода.


Колко, кога и каква вода?

Има различни теории, но всички те препоръчват пиенето на вода, която не е нито много топла, нито много студена и приемането и да става на малки глътки. Задължително се пие сутрин на гладно, през деня периодично и вечер преди лягане, за спокоен сън. Количеството зависи от организма и потребностите на всеки човек. Слушайте вътрешния си глас и ще знаете кое е най-добре за вас. Както споменахме по-горе, не е добре да се прекалява с минералната и трапезната вода, но те съдържат полезни за организма минерали. Най-правилно е човек да редува минерална, изворна и трапезна вода, за да може да си набавя всичко, от което се нуждае, без да прекалява.


Ако искате да бъдете здрави, балансирани и пълни с позитивна енергия, пийте хладка вода на малки глътки през целия ден, мислете за всичко хубаво около вас и благодарете, че го има.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *