Статии

Видове соли из света

Може би нямате представа колко различни видове сол има по света.

Представяме Ви интересни както на вкус, така и по отношение на свойствата, алтернативи на трапезната подправка. Те ще Ви изненадат със своите характеристики и ползи за здравето.


Хималайска сол

 

Тя добива все по-голяма популярност, но е позната на човечеството повече от 200 милиона години. Добива се ръчно от една от най-старите и мащабни солни мини – Кевра в Пакистан. Има естествен бледо розов цвят, което се дължи на съдържанието на желязо. Като вид е морска – смята се, че днешните мини са се формирали в следствие изпарение на водата от древните водни басейни.

След добиване почти не се обработва, затова и се смята за изключително качествена и натурална. Нейните кристали са едри, затова, при употреба в кухнята, позволява използване на по-голямо количество. Има лек вкус, солеността е занижена и се препоръчва за директна консумация.

Приложение


Освен като подправка, се използва за алтернативно лечение и тонизиране на организма. Препоръчва се за пречистване на въздуха и абсорбиране на излишната влага, под формата на солна лампа. Лампата има успокояващо действие върху нервната система и понижава усещането за неспокойство.

Широко използвана е и при халотерапия в т.н. солни стаи, при които, чрез престоя в богата на минерали среда се лекуват респираторни проблеми, безсъние, кожни раздразнения или просто за подсилване на имунната система.

В кулинарията е идеална добавка за сурови храни и такива за директна консумация. Използвайте я за поръсване и овкусяване на:

 • Риба на пара;
 • Салати и зеленчукови предястия;
 • Дресинги;
 • Овкусяване и мариноване на бяло месо;
 • Печива;
 • Морски дарове.


Качества и ползи

Част от многото ѝ приписвани качества е богатото съдържание на минерали. Свойствата ѝ включват повече от 80 елемента, сред които:

 •  Магнезий;
 • Стронций;
 • Калций;
 • Хром;
 • Цинк.

Тя е подходяща добавка към балансираното хранене.

Кристалите имат правилен и хармоничен строеж, със сложни, и много на брой, връзки с другите елементи. Това я прави лесна за усвояване от организма, като не води до задържане на вода в клетките и подпомага метаболизма.

 

 


Сицилианска морска сол

 

Както подсказва и името произходът ѝ е от Италия – добива се от морските лагуни, разположени между пристанищните градове Трапани и Марсала. Вкусът ѝ е умерен, а кристалите едри, с неправилна форма. Изтъквана е като идеална за всекидневна употреба – както за директна консумация, така и в ястия.

Приложение

Естествено добър избор за приложение в италианската кухня. Ако предпочитате гурме ястия, то я използвайте за овкусяване на супи, салати, зеленчукови предястия и паста.

Качества и ползи

Както всяка морска сол и Сицилианската е богата на минерали, като калий и магнезий. Получена от изпарената от слънце вода на Средиземно море, тя не преминава никаква обработка и запазва всичките си полезни свойства.

 

 

 Пушена датска сол

Интересно предложение за всеки, който залага на необичайния вкус. Тя се добива след изпарение на морската вода, но това, което я прави специална е последващото опушване. При този процес се използват няколко вида дървесина, които ѝ придават силен вкус на бекон и сладко-мек послевкус.

В следствие на опушването има тъмно-кафяв цвят. Кристалите ѝ се едри и леко прозрачни, с вид на кехлибар.

Приложение

Прекрасна гурме подправка, тя е идеален акцент за всяко ястие с месо – свинско, говеждо и дори пилешко. Комбинира се добре със сьомга и риба тон, добър завършек за тартар, тъй като позволява да се консумира директно, без обработка.

Ароматът ѝ ще обогати всяко ястие, като може да се използва и за нетрадиционни комбинации в коктейли, десерти и при направата на карамел и шоколад.

Качества и ползи

Подобно на предходните два вида и този се отличава с по-голяма наситеност на минерали и по-ниски нива на натрий. Подходяща е за експериментатори в кухнята, които залагат не просто на ефектния вкус, но и на полезните свойства на храната. Често предпочитан избор е за обогатяване вкуса на вегетариански ястия.

 

 

 Прочете повече за останалите видове, подходящи за готвене, тук.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *