Статии

Коя сол и защо?

Различните видове соли и техните качества и ползи.

Използването на сол в храненето винаги трябва да е балансирано, но и да дава необикновен вкус на нашите ястия. Запознайте се с 3 необикновени здравословни предложения за готвене, идеални както за обикновените ястия, така и за фината гурме кухня.

 


Герландска/Келтска сол

Блатата, от където произлиза, се намират в южната част на Бретан – регион в северозападна Франция по протежението на Атлантическия океан. Вековните традиции за нейното събиране не са се променили и до днес. Работниците традиционно използват приливите на три вида езера за ръчното ѝ събиране във влажна среда. Идеята, за използването на блатата, се заражда през 945г. сред монасите от Абатство Ландевенек.

След изследване на приливите, вятъра и слънцето, те създават сложен проект за фабрика на открито, която донася просперитет на района и отваря първите търговски пътища в Европа. Работниците продължават да използват широки гребла, за да изтласкат ценното вещество до краищата на езерата. После го придърпват към глинена платформа, където се оставя за една нощ за да се отцеди.


Приложение

На вкус е по-малко солена от средиземноморската, което я прави предпочитана от шеф готвачи за овкусяване на:

  • Вода;
  • Бульони;
  • За барбекю;
  • За готвена и печена риба.


Качества и ползи

Тя е естествено сива и кристализира при контакт с глина, от където идва и високото й съдържание на микроелементи. Тя е с по-слаба соленост, но по-мека и богата на вкус, в сравнение със Средиземноморската. Не е обработена или рафинирана и е изключително богата на магнезий, калий, калций, фосфор, манган и още 80 микроелемента. С броя минерали, които съдържа, благоприятства добре за алкализацията на тялото, премахването на токсините и тежките метали от организма и подпомага функциите на щитовидната жлеза.

 


Персийска синя сол

Персийската сол, с бледо синият си цвят, е сред най-необичайните на пазара. Извлича се от солните мини в северен Иран. При сблъсъка на тектоничните плочи и упражненото силно налягане върху солните отлагания, структурата на кристалите се променя. Синият оттенък се дължи на малкото количество силвит, както и на пречупването на светлината. Веществото е рядко срещано и годишната продукция е едва 100 тона.


Приложение

Първоначално силният вкус, за секунди се омекотява в устата и става лек и приятен. Поради това тя се счита за “десертна подправка” и се използва при приготвянето на подсолен карамел, сладолед и други гурме десерти. Комбинира се прекрасно с:

  • Морска храна;
  • Месни ястия;
  • Трюфели и гъши дроб.


Качества и ползи

Тя има ниски нива на натриев хлорид, но е изключително богата на калий. Според проучвания, тази комбинация от минерали е една от най-важните за промяна на хранителния режим в положителна насока. Благоприятства за намаляване риска от сърдечни заболявания. Богатите на калий храни, създават алкална среда в организма. Това се оказва от изключително значение, вземайки в предвид Западната култура на хранене, която започва все по-често да се практикува и у нас.

 

 

 


Кипърска сол

Тя е морска и се събира на ръка от бреговете на Средиземно море, след естественото изпаряване на морската вода. Кристалите ѝ са с формата на пирамида, които привидно изглеждат много деликатни, но са изненадващо здрави. Тази гурме подправка се произвежда с най-висок стандарт за качество и чистота.


Приложение

Независимо от големият размер на люспите те се разтварят равномерно в ястието като оставят лека морска соленост, и я правят идеална довършителна сол за всяко блюдо. Лесна за използване, добре се комбинира с изпечени меса, зеленчуци на пара, крем супи и саламура за сирене. Не придава горчив остатъчен вкус.


Качества и ползи

Има значително по-голямо съдържание на калций в сравнение с трапезната сол и леко по-занижено количество на калий и натрий. Поради факта, че се събира на ръка без да се преработва, тя е с много по-сложна минерална композиция от трапезната.

 

 


Днес на пазара вече се откриват и трите вида. Изберете един по-вкусен и полезен за организма начин на хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *