Статии

Сладкото ни прави безпокойни!

Наистина ли сладкото ни прави по-спокойни?

Всички знаем, че има определени неща в живота, които ни правят по-раздразнителни, като – недоспиването, болки в корема, среща с шефа или мрънкаща приятелка. И също така знаем, че парче торта или голяма шоколадова бисквита ще оправи всичко.

Да, ама не винаги.
Ето и обяснението на хормоналните доктори:

      „Проблемът със захарта е, че довежда до резки промени в кръвната захар, което директно се отразява на настроението. За момент ни дава сила и енергия, но в следващия се чувстваме отпуснати и изморени. Заради бързото разграждане на захарта, спада на кръвната захар ни кара да се чувстваме зле и даже в някои случаи може да имитира паническа атака. Това може да накара тялото да влезе в режим на –  ‚Отбрана от стреса.‘
Когато ядем сладко, тялото отделя хормона серотонин -хормона на щастието. Тренирани сме, че като ядем сладко се чувстваме добре.

Къде е проблема?

 

Когато тялото е стресирано, то отделя и друг хормон – кортизол. Когато това се случи, тялото спира освобождаването на инсулин (хормона, който използва глюкозата/захарта  за енергия).

Какво се получава?

Правите двоен удар на тялото с вдигане на кръвната захар (защото ядете повече захар за да се преборите със стреса) и в същото време тялото не я изразходва и тя остава на мастни депа.
Този процес не важи само при тортите и бисквитите, но също и за рафинираните продукти, белият хляб, белият ориз и др.

Какво да правим?

Не се панирайте! Това не означава съвсем да изключите похапването на сладко, но да вкарате повече храни, богати на фибри, които да притъпяват ефекта на захарта. Също така е добре да спрете с яденето 2 часа преди сън, за да може тялото ви да храносмели цялата храна и да се успокои преди сън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *