Съставки
- 1 кг бейби спанак (може да замените или комбинирате с рукола)
- 150 г френско козе сирене
- 150 г пресни ягоди
- 1 с. л. студено пресован зехтин
- 1 с. л. мед
- 1-2 с. л. прясно изцеден сок от лимон
- 1-2 кръгчета лимон
- 1 стръкче мента
- щипка едро смляна морска сол, по желание
- 5-6 капки балсамов оцет, по желание
Начин на приготвяне
-
Козето сирене се охлажда за 4-5 мин. във фризер, плътно увито във фолио за свежо съхранение.
-
В малка купа се разбъркват зехтинът, медът и лимоновият сок.
-
Ягодите и листата на спанка се измиват и подсушават върху памучна кърпа или кухненска хартия.
-
Сиренето се нарязва с остър нож на тънки резени. Ягодите също се нарязват – по-дребните наполовина, а по-едрите – на резенчета.
-
В подходяща чиния се разпределят част от ягодите. Отгоре се поставят спаначените листа. Поръсва се с част от листата мента и по желание с щипка едро смляна морска сол.
-
Добавят се останалите ягоди и отгоре се подрежда нарязаното козе сирене, резенчетата лимон, останалите листа спанак и мента.
-
Салатата се поръсва с дресинга от зехтин, мед и лимон. Украсява се с резенче ягода и листенце мента и се поръсва с няколко капки балсамов оцет.