Съставки
- Паста трофие 300 г
- Сирене проволоне 150 г
- Сирене грана падано 60 г
За соса
- Кайма 400 г
- Доматено пюре 500 г
- Бял лук ½
- Бяло вино 3 супени лъжици 50 г
- Фина сол на вкус
- Екстра върджин зехтин на вкус
За сос бешамел
- Разтопено масло 70 г
- Брашно 50 г
- Пълномаслено мляко 500 г
- Фина сол 1 щипка
Начин на приготвяне
-
За да приготвите запечената на фурна паста трофие, първо пригответе соса бешамел като смесите всички съставки в тиган на бавен огън.
-
След това нарежете на ситно лука. Загрейте малко олио в тиган, сложете лука и го запържете на умерен огън.
-
Добавете каймата и задушете за 4-5 минути, след което залейте с бялото вино и го оставете да се изпари.
-
Добавете доматеното пюре , посолете и гответе около 20 минути на среден огън.
-
Междувременно поставете тенджера с подсолена вода на котлона и я оставете да заври.
-
Когато сосът е готов, сварете трофите, докато станат ал денте.
Междувременно настържете проволонето с помощта на едро ренде. -
Когато макароните трофи са готови, ги отцедете в купа и добавете соса и бешамела.
Разбъркайте всичко заедно, след което прехвърлете трофите в тавичка за печене. Покрийте повърхността с настърганата провола и настърганото сирене Грана Падано. -
Сега трофите са готови за печене в предварително загрята фурна на 220°C за 20 минути.
-
След като са готови, изпечените макарони трофие се изваждат от фурната и се сервират горещи с все още течен кашкавал.
Да ви е вкусно!