Екзотичният вкус на Киноата, ще обогати менюто Ви.
Безглутенови суперхрани
Киноата и амаранта се причисляват към т.н. „суперхрани“, благодарение на множеството си хранителни свойства. Те съдържат важни минерали и витамини. Отличават се с високо съдържание на фибри и протеини и са изцяло безглутенови. Това ги прави идеални за хора с алергии или непоносимост към глутен, както и за тези, които имат чувствителен стомах и чести стомашно-чревни проблеми.
Вижте какво представляват
Що е то Kиноа?
Макар че на пръв поглед изглежда като зърнена храна, тя всъщност е семе. Произхожда от земите на Южна Америка, била е и остава, основен компонент на храненето в южноамериканските държави. Най-големите производители днес са Перу и Боливия.
Съществуват над 100 вида от растението, основните разновидности са – черно, червено и бяло семе. От трите сорта белите семки имат най-мек и балансиран вкус. Другите два сорта съдържат т.н. сапонин в обвивката на семената. Той е естествен репелент, което допринася за по-горчивият им вкус, когато не са обелени.Семената са дребни и се предлагат в изсушен вид, като се приготвят, чрез варене – подобно на ориза.
Що е то Aманрант?
Той е пълнозърнеста храна, със свойства подобни на тези на овесените ядки. Зрънцата са малки и овални, със светъл, кремав цвят. Произхожда от териториите на Мезоамерика, а днес основните производители са Камерун, Мексико и САЩ.
Използва се като важна част от здравословната диета още от времето на Маите и Ацтеките. Те са използвали суперхраната, за да си доставят енергия и полезни вещества.
Приготвя се чрез сваряване и е идеален заместител на глутеновите храни. Има свойството да засища глада, като същевременно се отличава с наситеност на антиоксиданти и хранителни вещества. Идеален е за закуски, също така се открива под формата на брашно, за приготвяне на домашен хляб.
Полезни свойства
И двете суперхрани са пълни с полезни вещества и това ги прави необходим елемент от балансираната диета.
Вижте най-важните свойства.
Киноа
- Висока наситеност на протеини – до 4.4гр за 100 грама;
- Отличен източник е на карбохидрати;
- Има ниски нива на наситени мазнини;
- Има по-високо съдържание на моно и полиненаситени мастни съединения;
- Откриват се Омега 3 и 6 аминокиселини и други, като лизин, метионин и хистидин;
- Богата е на фибри – за 100 грама се откриват 2.8 грама, повече отколкото в кафявия ориз;
- Богата е на полифеноли, които са вид антиоксиданти, предпазващи организма от развитие на ракови клетки, сърдечни заболявания и остеопороза.
Амарант
- В 100 грама се откриват 3.8гр протеини и 2.1гр диетични фибри;
- Има антиоксидантни свойства;
- Може да бори с лошия холестерол;
- Поддържа състоянието на мускулите и увеличава червените кръвни телца;
- Заздравява костите;
- Бори се с хроничните възпаления в организма.
Двете храни много си приличат и споделят общи характеристики. Те съдържат множество необходими за тялото минерали и витамини:
- Магнезий;
- Манган;
- Фосфор;
- Желязо;
- Селен;
- Мед;
- Цинк;
- Витамин В6, B12, както A, С и D в амаранта.
Ежедневната им консумация ще Ви осигури голяма част от необходимият дневен прием на минерални вещества.
Подходящи за диетично хранене
И двата варианта са идеален избор при балансираното и диетично хранене.
Техният гликемичен индекс е нисък, а това означава, че не повишават рязко нивото на кръвната захар. Това също допринася и за предотвратяване на преяждането и намаляването на чувството за глад.
Известно е, че потискат свръх-производството на хормонът грелин – отговорен за усещането за глад и повишения апетит. Контролът на този хормон стои в основата на модерната диетология.
И двете храни са богати на влакнини, които създават чувство за ситост след хранене, без да е необходимо голямо количество. Допълнително, поддържат правилното функциониране на стомашно-чревния тракт и стимулират метаболизма.
Страхотна добавка към менюто
Киноата и амаранта са лесни за приготвяне, а благодарение на мекия си и деликатен вкус, са подходяща добавка към всяко ястие. С тях можете да правите закуски с прясно или кисело мляко, да ги добавяте в салати, суши или ястия със зеленчуци и месо. Сравнени с ориза и сладката царевица са по-добър източник на енергия и влакнини.
Намерете ги тук: