Рецепти

Печени круши с кестенов мед

Земните, борови и есенни нюанси на кестеновия мед добавят необичаен вкус към нежността на крушите. Това е много лесна рецепта, която  се приготвя само за няколко минути. Вземете няколко узрели круши и направете този вкусен десерт.

 


Съставки

  • 4 с.л. Кестенов мед
  • 6 малки твърди, узрели круши, обелени и разполовени
  • 5 стръка прясна мащерка, за предпочитане лимонена мащерка
  • 2 с.л. масло, нарязано на парчета
  • Щипка сол

 


Начин на приготвяне

  1. Загрейте фурната до 180°С.
  2. В голям тиган, на слаб огън, затоплете 2 с.л. мед, докато започне леко да се карамелизира, около 10 минути.
  3. Добавете нарязаните круши и оставете да къкри на средно слаб огън, докато започнат да стават златисто кафяви по краищата, около 15 минути.
  4. Обърнете крушите с препечената страна нагоре, разпръснете върху тях 3 стръка мащерка и прехвърлете тигана във фурната. Печете крушите, докато омекнат, 20 до 30 минути, в зависимост от зрялостта им.
  5. Междувременно в тенджера оставете да къкрят останалите 2 супени лъжици мед с останалите 2 стръка мащерка за 2 минути. Бавно разбийте маслото, след което разбъркайте солта. Поддържайте топло.
  6. Поръсете сместа от мед и масло върху крушите и сервирайте гореща или топла.

(Можете да направите крушите 1 ден напред и да ги оставите в хладилник; затоплете отново във фурна с температура 150°С . за 10 до 15 минути. Направете сместа от мед и масло, докато претопляте.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *